Premierul român Florin Câțu anunță că în cel mai scurt timp 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca vor pleca către R. Moldova, prima serie din cele 200.000 de doze pe care România le va oferi cetățenilor moldoveni. Hotărârea care operaționalizează această decizie a fost aprobată astăzi de Guvernul României.

„Doar împreună putem învinge pandemia. În cel mai scurt timp vor pleca 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca către Republica Moldova, prima serie din cele 200.000 de doze pe care le vom oferi ca ajutor umanitar cetățenilor de peste Prut. Transportul va fi asigurat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în aplicarea Mecanismului European de Protecție Civilă. Este esențial ca medicii și personalul din sistemul de sănătate al Republicii Moldova, implicat în prima linie a luptei împotriva COVID-19, să beneficieze cât mai rapid de vaccin. Sunt vremuri dificile și este de datoria noastră să oferim sprijin pentru a trece împreună peste această grea încercare a pandemiei COVID-19”, a anunțat premierul României.

Amintim că, la sfârșitul lunii decembrie, Klaus Iohannis, aflat la Chișinău, a anunțat că România pregătește un nou pachet de sprijin pentru R.Moldova, printre care până la 200 mii de doze de vaccin anti-COVID.

Detalii: Iohannis anunță, la Chișinău, un nou pachet de sprijin pentru R.Moldova, care conține și 200 mii doze de vaccin anti-Covid

Ulterior, la sfârșitul lunii ianuarie, o delegație a României, condusă de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, vicepreședinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, a avut discuții pregătitoare cu autoritățile responsabile ale Republicii Moldova în vederea pregătirii procesului de vaccinare.