Ucraina a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, iar Republica Moldova rămâne în „zona roşie”.

Astfel, persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria roşie sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-o ţară din categoria roşie şi intenţionează să călătorească în Ucraina, vor prezenta la punctul de trecere a frontierei rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 48 ore înainte de trecerea frontierei de stat şi emis în limba rusă sau engleză. În lipsa testării menţionate, aceste persoane vor intra în carantină pentru o perioadă de 14 zile, în locuri determinate.

Alternativ carantinei, există opţiunea autoizolării la domiciliu, dacă persoana consimte acest lucru prin înscrierea în aplicaţia Guvernului Ucrainei “Activ de acasă/Дій вдома” (pentru a utiliza aplicaţia respectivă se va folosi cartela SIM cu număr de UA +380....).

În acelaşi timp, cetăţenii străini care se află în autoizolare sau carantină pe teritoriul Ucrainei au posibilitatea de a efectua testarea COVID-19 (prin metoda PCR) în laboratoarele medicale ucrainene, în decurs de 48 ore de la traversarea frontierei.

Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetăţenii Republicii Moldova poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul/avionul) şi a poliţei de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 şi/sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanţă în Ucraina.

În cazul apariţiei unor situaţii problematice, cetăţenii sunt rugaţi să apeleze Serviciul consular al Ambasadei Republicii Moldova la tel.+380-44-521-22-79 sau email [email protected] În cazuri excepţionale se va apela linia telefonică de urgenţă a Ambasadei: + 38 068 384 2016 (activă 24/7, inclusiv WhatsApp şi Viber).