UPDATE // 12:23 // Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, a revenit cu un mesaj prin care ne informează că:

„Confirmăm faptul că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) întreprinde un șir de acțiuni active pe dosarul în privința angajaților Administrației Naționale a Penitenciarelor.Cu amănunte vom reveni”.

UPDATE // 12:05 // Sursele Deschide.MD susțin că procurorii au cerut mandat de arest pentru 30 de zile pe numele directorului adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco.

Funcționarul este escortat la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde urmează să fie examinat demersul procurorilor.

Solicitat telefonic, Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, cu referire la reținerea lui Demcenco, a declarat pentru Deschide.MD că nu confirmă, dar nici nu infirmă informația, iar cu mai multe detalii instituția va reveni pe parcursul zilei.

UPDATE // 08:32 // Surse apropiate anchetei susțin că despre implicarea lui Demcenco ar fi făcut declarații șeful Penitenciarului Nr.18 Brănești, Viorel Perciun, iar în această dimineață acesta fost reținut de către procurori cu suportul SIS.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco, ar fi fost reținut în această dimineață de către oamenii legii, susțin sursele Deschide.MD. Demcenco este suspectat că ar avea legături cu schema de escrocherie „securitatea-bancară” în care era implicat colonelul de justiție Viorel Perciun, șeful Penitenciarului Nr.18 Brănești.

Amintim că anterior procurorii și mascații de la Fulger, în data de  10 februarie, au efectuat mai multe percheziții pe teritoriul municipiului Chișinău, dar și la Penitenciarul Nr.18 Brănești, care s-a soldat cu reținerea a 12 persoane, dintre care și colonelul de justiție,  Viorel Perciun. Aceștia sunt suspectați de comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor. 

Grupul ar fi activat în cadrul penitenciarului de la Brănești care ar fi dotat cu tehnică specială, iar de la domiciliile celor vizați s-ar fi ridicat sume de bani în mărime de aproximativ 5 milioane de lei.

Pe întreg teritoriul R.Moldova, din 2019 până în prezent ar fi fost înregistrate 2800 de cauze penale cu un prejudiciu total de 2 700 000 de euro.

SURSE // Cine este colonelul de justiție implicat în escrocheria „securitatea bancară”. 2800 de cazuri, prejudiciu - 2,7 mln euro

Știrea se actualizează.