Autorităţile de la Chişinău reconfirmă: TVR Moldova poate fi retransmis doar în sistem digital

Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova a reconfirmat, prin Decizia nr. 2/14, publicată pe site-ul www.audiovizual.md marţi, 9 februarie 2021, că TVR Moldova poate fi retransmis doar în format digital, transmite Televiziunea Română printr-un comunicat.
Decizia Consiliului reiterează faptul că utilizarea reţelelor statale II și III în format analogic în Republica Moldova a încetat de drept la data de 1 martie 2020, făcând imposibilă retransmisia canalului SRTv în acest format.
Deşi SRTv şi-a manifestat intenția de a continua transmisia în sistem analogic şi după această dată, dar cu respectarea legislației din Republica Moldova, formulând o serie de solicitări în acest sens către autorităţile în domeniu din Republica Moldova, încă din februarie 2020, Consiliul Audiovizualului a răspuns că, odată cu atingerea termenului limită de trecere la televiziunea digitală terestră, respectiv 1 martie 2020, „utilizarea reţelelor analogice se sistează de drept”.
Decizia publicată în cursul zilei de ieri a fost luată în urma solicitării Întreprinderii de Stat Radiocomunicaţii din Chişinău de reperfectare a autorizaţiei de retransmisie a serviciilor de programe ale furnizorilor de servicii media atât în sistem digital, cât şi în reţelele analogice, reconfirmând poziția autorităților de la Chișinău de a opri utilizarea rețelelor în format analogic.
Cu toate acestea, în prezent, canalul TVR MOLDOVA beneficiază de un mix de distribuţie care îi asigură acoperirea a peste 97% din populaţia Republicii Moldova (frecvenţa de televiziune analogică îi asigură o acoperire mai redusă, de 85% din populaţie), fiind retransmis în toate reţelele de cablu din Republica Moldova şi în sistem digital terestru chiar de la momentul lansării, respectiv de la 1 decembrie 2013.
De asemenea, în prezent, canalul TVR MOLDOVA este inclus în lista „must carry” a posturilor pe care distribuitorii de cablu de peste Prut sunt obligaţi să le retransmită în oferta lor.
Televiziunea Română acordă o importanţă deosebită canalului TVR Moldova - investiţie strategică a statului român peste Prut - şi va face toate demersurile necesare pentru a asigura o vizibilitate cât mai mare a acestui canal pe teritoriul Republicii Moldova, se mai arată în comunicat.
Amintim că, la începutul lunii ianuarie, anul curent, președintele Comisiei pentru Cultură și Media din Senatul României, senatorul Viorel Badea, anunța că semnalul analog al TVR Moldova nu mai poate fi recepționat de către cetățenii de peste Prut întrucât Societatea Română de Televiziune (SRTv) nu și-ar fi achitat obligațiile contractuale față de „Întreprinderea de Stat Radiocomunicații” din Republica Moldova.
Societatea Română de Televiziune (SRTv) a venit ulterior cu un șir de precizări, făcând referință la data de 1 martie2020 în contextul în care „utilizarea reţelelor analogice s-a sistat odată cu atingerea termenului-limită de trecere la televiziunea digitală terestră, respectiv 1 martie 2020”. Reprezentanții Televiziunii Române afirmau că cei de la Radiocomunicații nu i-ar fi convins cu privire la legalitatea difuzării conținutului media în acest format.
Detalii: Precizările Televiziunii Române privind suspendarea semnalului analog al TVR Moldova