Un lot de echipament medical şi logistic mobil a fost oferit, astăzi, Ministerului Apărării de către Statele Unite ale Americii, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Brigada de Infanterie Motorizată „Ştefan cel Mare” .

Donația a fost oferită prin intermediul Ambasadei SUA la Chişinău, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19.

Prezent la eveniment, ambasadorul Dereck J. Hogan a menționat că această donaţie simbolizează legăturile strânse între naţiunile noastre. „Acest sprijin constituie nu doar un ajutor pentru Forţele Armate ale Republicii Moldova, dar şi un beneficiu pentru cetăţenii ţării, care luptă cu pandemia COVID-19. Acest echipament va spori capabilităţile Armatei Naţionale de a sprijini mai bine eforturile autorităţilor civile ale Republicii Moldova şi drept rezultat, mai multe vieţi vor fi salvate”, a declarat ambasadorul Hogan.

La rândul său, ministrul în exerciţiu Victor Gaiciuc a mulțumit partenerilor americani pentru sprijinul constant acordat Armatei Naţionale. „Guvernul SUA este alături de cetăţenii Republicii Moldova şi de Armata Naţională, iar asistenţa oferită de către acesta este mai mult decât utilă, în special în această perioadă de pandemie, care a cuprins întreaga lume. Cu siguranţă, echipamentul donat va fi folosit nu doar în scopul prevenirii COVID-19, în situaţii excepţionale, dar şi în cadrul exerciţiilor şi antrenamentelor cu implicarea efectivului Armatei Naţionale”, a menționat ministrul Gaiciuc.

Donația americană, în sumă de aproximativ 250 000 dolari SUA, conține echipament medical şi logistic mobil, inclusiv cardio monitoare, lămpi bactericide, termometre cu infraroşu, concentratoare de oxigen, dezinfectante, containere sanitare, cabine de duş, cabine Bio WC, maşini automate de spălat.

De notat că SUA au donat anterior un alt lot de echipament, în valoare de 15 000 USD, destinat pentru protecția cadrelor medicale din Spitalul Clinic Militar Central și Centrul Consultativ Diagnostic al Ministerului Apărării.