Dodon i-a felicitat pe moldoveni cu ocazia zilei de 23 februarie, sărbătorită oficial în Rusia ca Zi a Apărătorului Patriei şi cunoscută iniţial ca Zi a Armatei Roşii. Asta în ciuda faptului că în fiecare an, la 3 septembrie, celebrăm Ziua Armatei Naţionale, iar 19 noiembrie va fi instituită Ziua Naţională a Bărbatului, Guvernul avizând pozitiv un proiect de lege în acest sens.

Din mesajul de felicitare al președintelui nu se înțelege limpede motivul pentru care moldovenii sunt felicitaţi cu prilejul zilei de 23 februarie, sărbătoarea unui stat defunct - URSS. Dar poate fi dedus din politica pro-rusească, promovată de şeful statului. 

Vă doresc să demonstrați curaj și bărbăție în toate celea, să stați pe prima linie în lupta socială pentru un trai decent al propriilor familii și pentru bunăstarea țării noastre. Fie ca alături să simțim mereu umărul frățesc al celor cu care mergem în aceeași direcție, în viață, în muncă, în vremuri senine sau dificile. Vă strâng mâna cu putere”, scrie Igor Dodon.

Astăzi, 23 februarie, Rusia marchează Ziua Apărătorului Patriei. Oficial, această sărbătoare a apărut în 1922, sub denumirea Ziua Armatei Roșii. Mai târziu, data de 23 februarie era marcată anual în URSS ca sărbătoare națională: Ziua Armatei Sovietice și a Flotei Navale Militare. După destrămarea Uniunii Sovietice, sărbătoarea s-a numit Ziua Apărătorului Patriei.

Moldovenii, nostalgici după vremurile sovietice, continuă să sărbătorească şi acum această zi. 

Autorităţile din Republica Moldova vor să instituie la 19 noiembrie Ziua Bărbatului. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de deputatul democrat, Valentina Buliga, şi avizat pozitiv de Guvern la 6 iulie 2016.