Avocații lui Vlad Filat califică drept ilegală şi inechitabilă decizia emisă de magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), în dosarul care îl vizează pe fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat.

Într-un mesaj pe pagina de Facebook al Casei de Avocatură se spune că „hotărârea magistraților nu poate fi calificată altfel, decât ca o execuție publică a lui Vlad Filat, care demonstrează, o dată în plus, că dosarul său este unul politic, instrumentat la comandă și că Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil”.

„Admitem că magistrații s-au lasăt atrași în jocuri politice şi nu s-au condus de buchia legii. În acest dosar de rezonanţă magistraţii au demonstrat cum nu trebuie să fie înfăptuită justiţia. În opinia noastră, anume ieri, lista judecătorilor loiali sistemului s-a completat cu încă trei persoane. CSJ a ratat șansa istorică de a repara erorile grave care au fost admise în dosarul lui Vlad Filat şi a lăsat o pată pe faţa justiţiei moldoveneşti. În aceste circumstanțe, Vlad Filat se va adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO)”, este menționat în mesajul postat de avocații lui Vlad Filat.

Amintim că ieri Curtea Supremă de Justiție a respins recursurile avocaților lui Vlad Filat şi al procurorilor, considerându-le inadmisibile și calificându-le vădit neîntemeiate. Asta înseamnă că Vlad Filat rămâne condamnat definitiv la 9 ani de pușcărie.

Pe 11 noiembrie Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia Judecătoriei Buiucani în privința lui Vlad Filat. Fostul premier rămâne condamnat la 9 ani de detenție. Magistrații de la Curtea de Apel au exclus din sentința lui Vlad Filat, dictată anterior de Judecătoria Buicani, unele bunuri confiscate, admițând astfel demersurile mai multor apelanți. După pronuțarea sentinței, politicianul a declarat presei că decizia Curții de Apel este una ilegală.

Contactat de Deschide.MD, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că și procurorii au contestat decizia magistraților de la Curtea de Apel.

În acest context, amintim că la sfârșitul lunii decembrie Viorel Morari a declarat în cadrul unui interviu că „argumentele aduse de acuzare sunt temeinice şi credea atunci că CSJ ar trebui să le ia în calcul".