Ala Nemerenco, consilier prezidențial în domeniul sănătăţii, susţine că nu va discuta legalitatea diplomelor sale cu deputați care „se complac în rol de circari ambulanți”. Reacţia vine după ce deputații Partidului Socialiștilor au solicitat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să anuleze ordinul prin care Alei Nemerenco i-a fost eliberată diploma de master. De asemenea, parlamentarii au solicitat Alei Nemerenco să-și prezinte demisia din funcția de consilier prezidențial, transmite IPN.

„Nu o să fac reacții la convulsiile lor bolnave deoarece interesul meu este să aducem vaccinul necesar în cantitate suficientă, echipamente medicale, să ajutăm medicii, oamenii. Asta voi continua să fac, oricât de tare vor încerca să mă denigreze”, a scris aceasta pe pagina sa de Facebook. Ala Nemerenco a precizat că în noiembrie 2007, la momentul primirii disputatelor diplome, patru din cei şapte profesori ai Școlii de Management în Sănătate Publică dețineau deja titlul de doctori în științe medicale, iar unul-titlul de master obținut la London School of Hygiene & Tropical Medicine. „Eu finalizasem în vara lui 2007 patru ani de doctorantură, după care în 2008 am susținut teza de doctor în științe medicale. În rest, lăsați procuratura să prindă miliardarii fugari, prieteni de-ai voștri, iar evaluarea să o facă specialiștii, nu cei care le-ați spus voi "fas", a subliniat aceasta.

Consilierul prezidențial a adăugat că în medicină studiile sunt puțin altfel decât la alte specialități, iar masterat nu există, cu excepția managementului și sănătății publice, o instruire suplimentară și nu obligatorie. „Dacă aș fi fost ca și ei, vă asigur că mă lăudau”, a mai scris Ala Nemerenco.

Într-o conferință de presă, ieri, 2 februarie, deputații socialişti au declarat că, dacă Ministerul ignoră apelul lor, atunci ei vor apela la Procuratura Generală. Alla Darovannaia a declarat că a primit informații că Ala Nemerenco, precum și alți șase cetățeni ai Republicii Moldova, au primit o diplomă de master la Universitatea de Stat de Medicină și Farmaceutică fără examene de admitere, „fără a participa la cursuri și fără a apăra o teză de master – în baza ordinului Ministerului Sănătății”. Anterior, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a confirmat eliberarea Diplomei de Master în Managementul Sănătății Publice, din 30 noiembrie 2007, Alei Nemerenco, în baza ordinului ministrului sănătății din 30 noiembrie 2007 și ordinului rectorului USMF din 30 noiembrie 2007.