Veeaceslav Platon vrea o confruntare cu "greii" din sistemul politic şi bancar al Republicii Moldova: Cornel Ghimpu, prim-vicepreşedintele Victoriabank, Victor Ţopa, om de afaceri, domiciliat actualmente în Germania, Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Dorin Drăguţanu, fostul guvernator al BMN, Natalia Politova-Cangaj, fost preşedinte al Victoriabank şi Ilan Shor, actualul primar al oraşului Orhei.

Avocata Ana Ursachi a declarat presei că Platon consideră că aceste persoane nu îi vor lua apărarea în acest dosar, dar, pur și simplu, va fi o confruntare față în față.

Apărătorul a mai adăugat că mâine instanța din Kiev va examina plângerea avocaților lui Veaceslav Platon (Kobalev) împotriva ordonanței procurorului general din Ucraina privind extrădarea cetățeanului Ucrainei, Kobalev Veaceslav.

„Avocații din Ucraina mi-au spus că au un volum imens de probe pentru a anula extrădarea. Deci mâine Kobalev Veaceslav trebuie să fie pe loc la ședința de judecată din Kiev [...] Legea spune că persoana poate să conteste extrădarea lucru care nu i s-a permis lui Platon, iar mâine este contestarea de către avocații acestuia de aceea el trebuie să fie acolo”, a mai adăugat Ursachi. 

Avocatul a adăugat că apărătorii lui Platon „au fost obligați să semneze că nu divulgăm date din dosar”. Iar pe această cale Ursachi a precizat că se vor adresa în instanță ca „să anuleze această interdicție”.

Ursachi a mai precizat că apărarea a cerut recuzarea judecătorului care a examinat recuzarea primului judecător. Din motiv că legea nu permite acest lucru, avocații au cerut excepție de neconstituționalitate.

Amintim că Platon a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „Raiderul nr. 1 din spațiul CSI" a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior, instanţa ucraineană a emis pe numele său un mandat de arest pentru 40 de zile, timp în care avea să urmeze procedura de extrădare.

Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane. Perchezițiile au fost făcute după ce primarul de Orhei Ilan Shor a depus un autodenunț în care spune că i-a dat lui platon credite de 80 de milioane de euro de la BEM. Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.