După ce astronomii au anunțat aseară descoperirea a şapte planete de mărimi apropiate Terrei, moldovenii - ingenioşi ca de obicei - au trimis către NASA o petiție prin care roagă să numească una dintre planete - Moldova.

Moldovenii doresc ca una dintre cele șapte planete descoperite de astronomi să poarte numele republicii noastre. Cel puțin asta reiese dintr-o petiție semnată din "numele poporului" și transmisă către NASA și ESA (European Space Agency)

Petiția a fost  lansată pe site-ul change.org, iar populația e îndemnată să o semneze. Unii internauți au susținut ideea, iar alții au făcut haz, sugerând că și pe noua planetă ar trebui să fie aceleași autorități.

„Noi, poporul Republicii Moldova, vă rugăm să denumiți o planetă de la TRAPPISTA - 1 sistem planetar - Moldova, în numele țării noastre. Suntem o țară mică, chiar în centrul Europei, cu toate acestea, am fost încă neexplorati în totalitate de tot restul lumii. La fel ca și planetele din TRAPPISTA - 1 sistem”.

Pe lângă această rugăminte, autorii petiției doresc ca toți exploratorii din întreaga lume să ne descopere și să ne viziteze țara, aceștia menționând „că avem oameni frumoși și primitori, avem un soare imens în inimile noastre și oceane întregi de vin de cea mai bună calitate”.

De asemenea, autorii petiției au adăugat că Republica Moldova nu se află la ani lumină depărtare, ci la numai câteva ore de zbor.

Ţinem să precizăm că visul moldovenilor de a avea o planeta care ne poartă numele e vechi. Nu degeaba în 2004 a apărut şi formaţia bine cunoscută pentru ironia și sarcasmul său: Planeta Moldova. Grupul a început cu un sit adresat moldovenilor, dar în scurt timp a câştigat teren şi fani în România. 

Amintim că, NASA a anunțat că cele șapte planete descoperite de astronomi ar putea avea apă în formă lichidă la suprafaţă, iar trei planete sunt în zona care în mod tradiţional este considerată "locuibilă", unde viaţa ar putea fi o posibilitate. Acest sistem compact de exoplanete orbitează în jurul stelei denumite Trappist-1, aflată la 40 de ani lumină de Terra.