UPDATE // 11:14 // Contactat telefonic, Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, ne-a comunicat că instituția nu are în procedură un astfel de dosar.

„Urmează să vă adresați la Serviciul Vamal”,  a specificat Gaitur.

Am revenit cu un apel la ofițerul de presă al Serviciului Vamal, Olesea Pușcașu, pentru a concretiza dacă a fost pornit un proces penal sau nu pe numele diplomatului pentru contrabandă, însă aceasta a refuzat categoric să ofere un răspuns la întrebarea noastră și ne-a sugerat să urmărim site-ul Sv pentru că vor veni cu un comunicat pe parcursul acestei zile sau în zilele următoare.

Sursele Deschide.MD apropiate anchetei ne-au comunicat că totuși a fost pornit un proces penal pe numele diplomatului, iar acestuia i-a fost interzis să-și continuie călătoria.

UPDATE // 09:53 // Olesea Pușcașu, ofițerul de presă al Serviciului Vamal, a confirmat cazul pentru Deschide.MD, însă nici ea nu a putut face mai multă lumină în acest caz.
Pușcașu susține că nu cunoaște dacă pe numele diplomatului a fost pornit un proces penal pentru contrabandă cu valută, nu cunoaște ce s-a întâmplat cu banii, dar nici dacă i-a fost permis diplomatului rus să-și continuie călătoria, însă a precizat că ofițerii din cadrul SV documentează cazul și vor veni cu alte detalii în două sau trei zile.

UPDATE // 09:45// Solicitat telefonic, Pavel Voicu, ministrul interimar al Afacerilor Interne, a confirmat pentru Deschide.MD incidentul cu implicarea unui diplomat rus pe Aeroportul Internațional Chișinău, însă nu ne-a putut oferi mai multe detalii despre acest caz, dat fiind că acesta ține de competența Serviciului Vamal.

„La verificare bagajelor pe Aeroportul Internațional Chișinău, polițiștii de frontieră cu detectorul de metale au depistat nereguli în valiza diplomatului, iar ulterior, în prezența vameșilor, când a fost deschisă geanta, au fost găsite mai multe plicuri. Alte detalii nu vă pot comunica pentru că acest caz este documentat de către colegii de la Serviciul Vamal și ține de competența lor”, a precizat Voicu

Ofițerul de presă al Serviciului Vamal, Olesea Pușcașu, nu a răspuns la apelurile insistente ale reporterilor Deschide.MD pentru a confirma sau infirma informația.

Știrea Inițială

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, împreună cu soția sa, ar fi încercat să scoată ilegal din R.Moldova peste 50 mii dolari SUA. Cazul a avut loc duminica, 31 ianuarie. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către surse din cadrul Serviciului Vamal.

În timp ce încerca să părăsească țara, diplomatul a fost stopat de ofițerii Poliției de Frontieră pentru verificări suplimentare. Acesta ar fi refuzat să prezinte ofițerilor IGPF conținutul bagajului de mână, precum și mijloacele financiare deținute asupra sa, invocând că deține imunitate diplomatică.

Pe acest caz a fost pornită urmărirea penală în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.