Daniel Ioniță, mesaj de Ziua comemorării victimelor Holocaustului: România se angajează să nu mai permită repetarea unei asemenea tragedii

Ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță, a venit cu un mesaj în cadrul mesei rotunde dedicată Zilei Naționale și internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului.
„Obligați să-și părăsească locuințele, jefuiți, torturați, ei au fost nimiciți de gloanțe, boli, frig și foame. Pe drum, precum și dincolo de Nistru, au murit mai multe zeci de mii. A fost un genocid de proporții inimaginabile. Ca ambasador al României, îmi este rușine de această pagină neagră de istorie! Astăzi aducem un pios omagiu victimelor Holocaustului și îi onorăm pe supraviețuitori, condamnând, cu fermitate, aceste atrocități care au mutilat, pentru totdeauna, istoria noastră. România afirmă cu tărie că nu va uita niciodată victimele inocente și se angajează, totodată, să nu mai permită repetarea unei asemenea tragedii”, a menționat ambasadorul.
„România este angajată constant în ceea ce privește asumarea trecutului, respingerea și sancționarea oricărei forme de manifestare a antisemitismului, precum şi condamnarea negării şi distorsionării Holocaustului și va continuă să promoveze definiția de lucru a antisemitismului, fiind una dintre primele țări care a introdus în legislație această definiție”, a adăugat Ioniță.
„Pentru a ne asigura că astfel de atrocități nu se vor mai repeta, educația despre Holocaust trebuie să devină un punct de reper pe agenda noastră comună. Vom repetapână la saturație că educarea tinerilor este cea mai bună reacție pe care o putem oferi la provocările contemporane la adresa valorilor fundamentale ale umanității. Este responsabilitatea noastră să le arătăm care sunt faptele istorice, să îi inspirăm în a deveni curajoși și a înțelege valoarea demnității umane. Este la fel de important ca tinerii să înțeleagă istoria, să înțeleagă sensul asumării ei și să aibă curajul să ia atitudine ori de câte ori este nevoie”, a conchis Ioniță.
Începând cu anul 2015, în contextul acestei zile, în toată R.Moldova se organizează „Săptămâna Memoriei”, care include o serie de activități, cum ar fi mese rotunde, conferințe internaționale, lecții tematice în instituțiile de învățământ, depuneri de flori la monumentele victimelor Holocaustului, difuzarea filmelor tematice, expoziții comemorative.
La finele anului trecut, Guvernul Republicii Moldova a adoptat cel de-al doilea Plan de acțiuni pentru anii 2021-2024 privind promovarea memoriei Holocaustului și a culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță. Documentul reprezintă o continuare logică firească a primului Plan de acțiuni implementat în perioada 2017-2019.