SPPS anunță că a declanșat un proces amplu de analiză a eficienței și funcționalității instituției. Totodată, Serviciul a inițiat un șir de anchete de serviciu în vederea stabilirii unor pretinse acțiuni ilegale admise în perioada anilor 2019-2020.

SPPS precizează că sunt desfășurate anchete pe următoarele fapte:

1.  Utilizarea în scopuri personale a bunurilor încredinţate pentru exercitarea atribuţiilor funcţionale (automobilele de serviciu, carduri de combustibil, reparaţia mijloacelor de transport personale etc.).

2. Avantajarea unor agenţi economici în procedurile de achiziții urmare cărora au fost procurate servicii de asigurare şi reparaţii auto.

3. Instituirea insignei de apartenenţă contrar prevederilor actelor normative (bugetul fiind prejudiciat în sumă de aproximativ 80 mii lei).

4. Închirierea unui spaţiu locativ în scop personal, în temeiul contractului de locaţiune achitat din bugetul Serviciului.

5. Însuşirea unor sume bănești în schimbul combustibilului, pieselor auto și alte bunuri procurate din bugetul Serviciului.

6. Favorizarea unor ofiţeri de protecţie.

7. Decizia dubioasă de asigurare a protecției unei persoane cu funcție de demnitate publică (acordarea protecției dlui Ștefan Gațcan).

8. Examinarea legalității înstrăinării terenului de 1,5 ha din str. Vasile Lupu 28. Serviciul a primit în gestiune economică terenul respectiv în anul 2017 pentru construcția apartamentelor de serviciu. A fost achitat studiul de fezabilitate (cca 99.000 lei). Însă, în luna octombrie 2020 terenul a fost înstrăinat de către APP unui agent economic la prețul de 69 mln. lei. În acest sens, Serviciul urmează să sesizeze Procuratura Anticorupție în vederea stabilirii circumstanțelor înstrăinării și cauzării prejudiciului.

„Actualmente în cadrul SPPS sunt investigate și alte ilegalități unde urmează a fi stabilite toate circumstanțele care au dus la admiterea acestora. În legătură cu rezultatele și acțiunile în urma acestor anchete de serviciu vă vom informa în cel mai scurt timp. Fie că sunt lacune legislative, fie că sunt abuzuri comise în serviciu, SPPS are drept scop să împiedice astfel de acțiuni pe viitor, să îmbunătățească imaginea instituției și să încurajeze integritatea și profesionalismul. La moment, menționăm că ne aflăm în imposibilitate de a expune careva detalii pe cazurile date pentru a nu prejudicia mersul anchetelor de serviciu aflate în gestiune”, se arată în comunicat. 

Amintim că astăzi este marcată Ziua Serviciului de Protecție și Pază de Stat.