Fracțiunea Platforma DA din Parlament cere de la Comisia Protecție Socială, Sănătate și Familie audieri publice urgente privind scumpirea medicamentelor. Potrivit liderului fracțiunii, Alexandru Slusari, în adresa deputaților au parvenit mai multe plângeri din partea cetățenilor care anunță că prețurile la unele preparate medicale au crescut cu 40-50%.

Vin tot mai multe plângeri de la oameni în privința scumpirii medicamentelor după ce Agenția abilitată prin ordinul din 31 decembrie 2020 a stabilit alte prețuri minimale. Cetățenii sesizează majorări cu 40-50 % a preparatelor, necesare pentru tratarea Covidului. În acest context, fracțiunea Platforma DA cere de la Comisia Parlamentară Protecție Socială. Sănătate și Familie audieri publice urgente pe acest subiect sensibil. În situația unui haos guvernamental Parlamentul, pănă la dizolvarea, trebuie să fie mult mai activ în monitorizarea tuturor proceselor social-economice”, a scris Slusari.

Amintim că la data de 31 decembrie 2020, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a emis un nou ordin cu privire la înregistrarea prețurilor de producător la medicamente. Astfel, prețul la „Heparin-Indar” a crescut cu circa 60% (de la 9,50, la 14,95 dolari SUA). Preparatul reprezintă soluție injectabilă, utilizate în prima linie de tratament COVID-19 și prevăzut în Protocolul Clinic Național.

La fel, cu peste 16% a crescut prețul și la „Dexamethason”. Dacă anterior acesta costa 4,30 Euro, atunci prețual actual este de 5 Euro. Ca și „Heparin-Indar”, „Dexamethason” este utilizat în tratamentul COVID-19 și este prevăzut în Protocolul Clinic Național.

Detalii: Autoritățile au majorat prețurile la medicamentele folosite în tratamentul COVID și post-COVID

Într-un comunicat de presă, AMDM a explicat că înregistrarea de către producători a prețurilor la medicamente se încadrează în normele stabilite de prevederile legale: „Prețurile înregistrate în Catalogul național de prețuri sunt mai mici decât în țările de referință, iar prețul înregistrat în lei la unele medicamente este mai mare din cauza devalorizării monedei naționale”.

Detalii: Ce spune Agenția Medicamentului despre majorarea prețului la preparatele utilizate în tratamentul COVID-19