Monumente istorice învăluite de mister, lăsate în ruine. Vorbim de moştenirea subterană, cu misiune ultrasecretă, din perioada sovietică, ajunsă în prezent în voia sorţii. Printre aceste vestigii se numără şi buncărul din apropierea satului Olişcani, raionul Şoldăneşti, misiunea căruia, acum 40 de ani, fiind de centru de comandă în caz de război. În prezent, construcţia cilindrică masivă de 12 etaje subterane a devenit doar un loc de atracţie pentru amatorii de adrenalină, relatează TRM.

Construcția buncărului din pădurea Olișcanilor a început în perioada sovietică și pe atunci era un obiect secret. Pe atunci autoritățile au investit în construcție circa 32 de milioane de ruble sovietice.

În perioada sovietică, accesul pe acest drum, dar şi în pădure, era strict interzis. Probabil din această cauză, locuitorii satului Olişcani povestesc cu teamă despre această construcţie şi chiar dacă au trecut aproape trei decenii de când este abandonată, oamenii spun că nu cunosc care era misiunea buncărului.

„Nu era acces acolo, numai lucrătorii se duceau acolo, era armata şi lucrătorii din Olişcani şi de prin câteve sate din împrejurimi şi se duceau acolo la lucru da nu intra orişicare. Eu gândesc că nici acei care lucrau acolo nu ştiau ce era”;

„Nu prea am auzit, ştiu că e un buncher în pămînt şi altceva nu ştiu. Auzeam că clădesc apartamente, că trăiesc acolo, dar în rest nimic”;

„Din bătrâni nu am auzit nimic, armata a fost acolo da nu ştiu ce experimente făceau acolo”, spun oamenii.

Conform datelor Ministerului Apărării, care au rămas în arhivă după destrămarea URSS, construcţia buncărului a început în anul 1984, iar la faţa locului urma să fie dislocat un punct de comandă de rezervă pentru Statul-Major al Direcţiei Sud-Vest al comandamentului Forţelor Armate ale Tratatului de la Varşovia.

„ Această direcţie a fost oficial în anul 1984, tot atunci în acea perioadă începe şi crearea unui centru de comandă de rezervă, aşa se spunea, care să se afle în pădurea de la Olişcani. Era clar pentru orice specialist din domeniul militar că în caz de conflict militar acest centru de comandă din municipiu Chişinău de pe teritoriu ministerului Apărării avea să fie evacuat”, a declarat Sergiu Cataraga, şef secţia Centrul de istorie militară.

Deşi conform documentelor de arhivă, securitatea obiectului secret era asigurată de 1500 de militari sovietici, autorităţile spun că la faţa locului era dislocat un regiment întreg de soldaţi cu tehnică militară.

„Lucru înteresant , deşi pe documente sunt doar două unităţi, în anul 1991 când a început puciu militar de la Moscova tot drumul între localittăţile Olişcani, Dobruja şi până la Şoldăneşti chiar, era împânzit de maşini simple, de maşini blindate. Să fi venit ordinul de la Moscova, acea unitate militară care era ascunsă în pădurea de la Olişcani şi de care nimeni nu ştia dacă ajungea la Chişinău, ce tragedie putea să se întâmple...”, a mai spus Sergiu Cataraga.

Din toate construcţiile de pe timpuri, în prezent, în pădurea Olişcanilor au rămas doar scheletele a două blocuri administrative şi a unui bloc locativ.