Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) vine cu o reacție la informația privind majorarea prețurilor la sute de medicamente, dintre care și cele folosite în tratamentul COVID-19 și post-COVID-19. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, „înregistrarea de către producători a prețurilor la medicamente se încadrează în normele stabilite de prevederile legale”.

Menționăm faptul că, prețurile înregistrate în Catalogul național de prețuri sunt mai mici decât în țările de referință, iar prețul înregistrat în lei la unele medicamente este mai mare din cauza devalorizării monedei naționale”, se menționează în comunicat.

Amintim că la data de 31 decembrie 2020, AMDM a emis un nou ordin cu privire la înregistrarea prețurilor de producător la medicamente. Astfel, prețul la „Heparin-Indar” a crescut cu circa 60% (de la 165 lei, la 260 lei). Preparatul reprezintă soluție injectabilă, utilizate în prima linie de tratament COVID-19 și prevăzut în Protocolul Clinic Național.

La fel, cu peste 16% a crescut prețul și la „Dexamethason”. Dacă anterior acesta costa 91 lei, atunci prețual actual este de peste 105 lei. Ca și „Heparin-Indar”, „Dexamethason” este utilizat în tratamentul COVID-19 și este prevăzut în Protocolul Clinic Național.

Detalii: Autoritățile au majorat prețurile la medicamentele folosite în tratamentul COVID și post-COVID

De precizat că zilele trecute, în cadrul unei ședințe de lucru la Guvern, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc, a confirmat faptul că prețurile pentru suplimentele alimentare care sunt folosite în tratamentul infecției COVID-19 au înregistrat o creștere. Totodată, s-a menționat că o mare parte din medicamentele prescrise bolnavilor care sunt tratați la domiciliu sunt compensate din Fondurile Asigurărilor de Asistență Medicală.