Adunarea Generală a acționarilor SA „Apă-Canal Chișinău” l-a restabilit ieri pe Constantin Becciev în funcția de director general al întreprinderii și l-a suspendat din funcție la cererea Procuraturii Anticorupție. În perioada suspendării lui Becciev, Veronica Herța va conduce ACC.

Acționarii „Apă-Canal” s-au întrunit ieri seara pentru a discuta cinci subiecte: aducerea la cunoștință a deciziei Judecătoriei Chișinău; restabilirea în funcție de director general a lui Constantin Becciev; aducerea la cunoștință a demersului Procuraturii Anticorupție; suspendarea din funcție a lui Constantin Becciev; numirea Veronicăi Herța în funcție de director general.

Amintim că Judecătoria Chișinău a decis restabilirea în funcție a lui Becciev. Mai mult ca atât, el va încasa 33.966 de lei, cu titlu de compensație pentru prejudiciul moral, și 10.000 de lei drept cheltuieli pentru asistență juridică. La rândul său, Procuratura Anticorupție a cerut suspendarea lui din funcție în legătura cu finalizarea urmăririi penale în dosarul privind abuzul de serviciu.

Becciev, alături de alte două persoane, este învinuit de procurori că în perioada în care se afla la conducerea societății pe acțiuni au achiziționat țevi pentru activitatea ACC de la un agent economic, administrat de fiica sa.

Dacă va fi găsit vinovat, fostul șef al ACC riscă o amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau de la 2 la 6 ani de pușcărie, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

În a doua jumătate a zilei de ieri Becciev s-a prezentat la ACC, unde a semnat ordinul de concediere a Veronicăi Herța de la șefia instituției. Totodată, el a semnat ordinul privind restabilirea sa în funcție de director general și restabilirea concediului cu rechemarea sa ulterioară începând cu ziua de azi.

Amintim că fostul șef al Apă-Canal Chișinău și-a anunțat intenția de a reveni la funcția deținută până în septembrie 2016, solicitând totodată despăgubiri în mărime de 300 mii lei ca urmare a destituirii sale din funcție. Potrivit lui, decizia de concediere a fost ilegală.

Constantin Becciev este învinuit de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, el favoriza firmele administrate de fiica sa, de la care cumpăra bunuri la prețuri majorate. Totodată, întreprinderea a procurat un automobil de model Volkswagen Touareg de 650 de mii de lei, un aparat de cafea în valoare de 80 de mii de lei, o tumbă pentru televizor de 30 de mii de lei, o masă de conferințe de 150 de mii de lei dar și un televizor de 50 de mii de lei. În acest sens bugetul întreprinderii a fost prejudiciat cu peste două milioane de lei.

Pe 2 septembrie Becciev a depus o cerere de plecare în concediu pentru perioada 5 septembrie 2016 - 23 martie 2017, solicitând ca ulterior să-i fie acceptată demisia din calitatea de director de la Apă-Canal. Adunarea Generală a întreprinderii a decis anularea concediului cu demisia ulterioară.