NATO a inaugurat pe 21 ianuarie un nou mecanism de răspuns la atacurile cibernetice pentru forțele armate moldovenești. Acest mecanism a fost inființat cu sprijinul Programului NATO Știință pentru Pace și Securitate (SPS) în cooperare cu Agenția NATO de Informare și Comunicare (NCIA) printr-un proiect multianual. Mecanismul va contribui la reducerea la minimum a oricărei amenințări rezultate din incidente cibernetice, va oferi recuperare rapidă și eficientă și va preveni incidente similare în viitor. Inaugurarea a fost marcată printr-o ceremonie virtuală de tăiere a panglicii.

La evenimentul de lansare a participat secretarul adjunct NATO, Mircea Geoană. „NATO și R. Moldova sunt parteneri de mai bine de 25 de ani. Cooperarea noastră susține eforturile R. Moldova de a reforma și moderniza structurile și instituțiile sale de apărare și securitate, cu respectarea deplină a neutralității constituționale a Moldovei. ” „Noua capacitate de răspuns la incidentele cibernetice, stabilită cu sprijinul Programului NATO Știință pentru Pace și Securitate, este un exemplu excelent al angajamentului NATO față de acest parteneriat”, a adăugat el.

Agenția de informare și comunicare a NATO a oferit o asistență tehnică pentru design-ul laboratorului cibernetic și un suport tehnic IT de infrastructură.

Șeful statului major al agenției, generalul-maior Göksel Sevindik, a subliniat: „Suntem mândri că colaborăm cu state partenere precum Moldova pentru a le pregăti pentru provocările cibernetice cu care se pot confrunta în viitor. Securitatea cibernetică este un sport de echipă. Trebuie să ne folosim de cunoștințele colective pentru a asigura securitatea aliaților și partenerilor noștri”.