Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, evită să vorbească despre ajutorul oferit de România pentru grădinița renovată din Băcioi, care a fost redeschisă astăzi. Într-o postare pe pagina sa de Facebook acesta nu a făcut referire la sprijinul financiar, în sumă de aproape un milion de lei, oferit de Guvernul României pentru dotarea cu echipament a grădiniței din Băcioi.

„Totodată, din suma de un milion de lei, oferiți de Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM), a fost procurat mobilier și utilaj pentru blocul alimentar”, a scris Ceban pe Facebook, după ce a participat la ceremonia de redeschidere a instituție de educație timpurie. 

Mai mulți internauți, dar și jurnalistul Vasile Munteanu, i-au dat în obraz primarului pentru faptul că a evitat să menționeze despre faptul că grădinița este beneficiară a Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României în anul 2016 pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova.

Tocmai după aceste replici Ceban a editat postarea, adăugând că finalizarea proiectului a fost posibilă datorită grantului oferit de România și a mai adăugat și un comentariu la postarea jurnalistului Munteanu. „De 10 ori am zis la eveniment, mai trebuie, mai zic o data că s-au alocat prin FISM din grantul Guvernului României aproape 900 000 de lei pentru mobilier și alte facilități. Așa e bine?”, i-a răspuns primarul Ion Ceban.

 

Amintim că, pentru renovarea și dotarea grădinițelor de copii din Republica Moldova, Guvernul României a alocat, începând cu anul 2014, în total 29 de milioane de euro în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova. Din aceste fonduri au fost renovate și dotate circa 1 000 de grădinițe.