Singura uzină de sortare a deșeurilor din Republica Moldova, ABS Recycling, a anunțat că se va închide începând cu 25 ianuarie. Uzina sortează 40% din tot deșeul produs de municipiul Chișinău, astfel diminuând presiunea pe gunoiștea de la Țânțăreni. Uzina sortează plastic, sticlă, materiale de metal și carton, deșeuri care nu sunt biodegradabile. Administratorii spun că 200 de angajați își vor pierde locurile de muncă. Primarul capitalei, Ion Ceban afirmă că este vorba despre un șantaj din partea companiei ABS care ar avea profit de pe seama sortării de gunoi. Totodată, în ultimul an, primăria a investit 60 de milioane de lei în groapa de la Țânțăreni pentru a spori capacitatea de depozitare a deșeurilor.

Într-o scrisoare adresată Președinției, Guvernului, Parlamentului și Municipalității, conducerea uzinei de sortare spune că întreprinderea își va sista activitatea începând cu 25 ianuarie, deoarece nu are susținere din partea autorității publice locale.

Directorul ABS SRL, Sergiu Balica, a spus pentru Deschide.MD că pricina închiderii uzinei de sortare este nesusținerea proiectului de către autoritățile publice locale, de către primărie. „În 2020 s-au format trei grupuri pe domeniul deșeurilor, dar până la sfârșitul anului nu s-a decis nimic. Noi nu mai putem să ținem producerea fără cofinanțare. Producerea are o valoare economică negativă. Toate sortările în lume nu sunt rentabile dacă nu sunt susținute prin parteneriate publice private”, spune Sergiu Balica.

Acesta insistă că Primăria nu a susținut nicicum proiectul privind sortarea.

ABS a înaintat niște cerințe grupului de lucru format la primărie, dar nu s-au găsit.

„Riscul este ca toate deșeurile reciclabile să ajungă la Țânțăreni, doar ultimii 4 ani a fost cu sortare. Noi am diminuat volumul deșeurilor care ajung la Țânțăreni cu 40%. Este vorba de plastic, sticlă, cioburi de sticlă, metale, carton. Acestea o să devină deșeuri depozitate care nu vor biodegrada cu sutele de ani. Aproximativ 200 de persoane vor rămâne fără muncă”, a conchis Sergiu Balica.

De cealaltă parte, primarul Ion Ceban declară că ceea ce face ABS este un șantaj la adresa primăriei și că firma are profit, altfel, nu ar funcționa până acum. Totodată, spune primarul, Municipalitatea a investit în groapa de la Țânțăreni 60 de milioane de lei în ultimul an pentru a o moderniza, iar în contul primăriei Țânțăreni au fost transferați 13 milioane de lei pentru proiecte locale.

„Ceea ce am făcut noi din 2019 până acum este ceea ce n-au făcut toți primarii luați împreună, dar și guvernări care s-au perindat la cârma țării. Investiția pe care a făcut-o Municipalitatea în Țânțăreni, în poligon și altele de anul trecut este de peste 60 de milioane de lei. Pentru comuna Țânțăreni am început multe lucruri, pentru că astăzi la cont ar trebui să fie 13 milioane de lei care ar trebui să le cheltuie în infrastructura nemijlocită a comunei. Noi orășenii, trebuie să înțelegem că atâta timp cât nu vrem ca gunoiul să fie undeva sub casele noastre, trebuie să găsim un numitor comun cu privire unde trebuie să ducem acest gunoi. Pentru cei din Țânțăreni trebuie să înțeleagă că am securizat în totalitate poligonul, ceea ce trebuia să fie de ani de zile - stația de tratare a levigatului, digul, compactor nou”, a declarat Ion Ceban.

Recent, Ion Ceban a anunțat că Municipalitatea a achiziționat primul compactor de gunoaie din Moldova, care asigură compactarea tehnologică a deșeurilor.
Achiziția fost posibilă datorită unei cofinanțări din partea Fondului Ecologic Național, care a contribuit cu 5,8 milioane de lei și a Primăriei, care a alocat 1,025 milioane lei. Utilajul activează mai bine de două luni la poligonul de la Țânțăreni.

Ion Ceban insistă că cei de la ABS vor să șantajeze Municipalitatea și că, de fapt, compania este profitabilă.

„Urmează să contactăm și pe cei de la ABS. În principiu nu văd o foarte mare problemă dacă se vor dezice. Noi nu ne vom lăsa șantajați. Percepția mea este că cineva încearcă să șantajeze municipiul. Au mai încercat și alții. Motivul șantajului ar fi ca să mai ia niște bani de la dumneavoastră, de la noi toți, locuitorii municipiului Chișinău. Ceea ce face azi ABS - da, ei sortează, dar utilizează această materie primă în alte părți. Dacă nu ar fi rentabil economic, nu ar fi făcut-o de ani de zile”, spune Ceban.

Primarul afirmă că, de fapt, compania s-a bucurat de suportul primăriei Chișinău și s-a dezvoltat datorită acestui suport.

„Avem o situație când un an de zile, inclusiv prin suportul municipalității, această întreprindere s-a dezvoltat, investind în capacități, dar considerăm că există oportunități de dezvoltare suplimentare. Ar trebui să avem concurs public pentru astfel de servicii. În toată lumea, managementul deșeurilor este un business. Vom găsi soluții, nu azi, peste un an sau peste un an și jumătate”, a conchis primarul.

Reprezentantul întreprinderii municipale „Autosalubritate”, Alexandru Bajura, a declarat că Regia nu are un contract cu ABS și că-i livra deșeurile în baza unei înțelegeri verbale.

Totodată,Fracțiunea PAS din CMC a solicitat primarului general măsuri urgente privind nepermiterea închiderea celei mai mari uzini de sortare a deșeurilor municipale a companiei ABS SRL.
„Recent, în adresa Fracțiunii PAS din CMC a parvenit informații din partea companiei ABS privind renunțarea la continuarea proiectului-pilot privind sortarea deșeurilor în municipiul Chișinău.

Fracțiunea PAS în CMC încă cu 6 luni în urmă a elaborat și promovat un proiect de decizie care a prevăzut organizarea unui Parteneriat Public Privat pentru serviciul de Sortare a deșeurilor în municipiul Chișinău.
Executivul în frunte cu Primarul General Ion Ceban a ignorat executarea deciziei date și timp de 6 luni nu a întreprins nicio acțiune în vederea lansării procedurii de Parteneriat Public Privat pentru sortarea deșeurilor.

CITESTE: REPORTAJ // Ziua Mondială a Mediului. Cum am răscolit cu doi danezi în groapa de gunoi de la Țânțăreni