România continuă să investească în educația R.Moldova. Statul român a dotat cu echipamente grădinița nr.140 „Ion Creangă” din comuna Băcioi, proaspăt renovată și redeschisă astăzi, 21 ianuarie. Instituția de educație timpurie este una din cele aproape 1000 instituții care au beneficiat de ajutorul necondiționat al Guvernului României.

În cadrul ceremoniei de redeschidere, ambasadorul României Daniel Ioniță a subliniat că statul român va fi mereu alături de R.Moldova și a remarcat faptul că educația are șansa să ofere cu adevărat un viitor mai bun R.Moldova.

„Mi se pare important să fim împreună astăzi din mai multe considerente. În primul rând pentru că este un excelent prilej de a sublinia faptul că Guvernul României a fost este și va fi întotdeauna alături de cetățenii R.Moldova, Guvernul României susține, fără rezerve, parcursul european al R.Moldova, singurul pe care-l considerăm noi că poate să aducă stabilitate, bunăstare, prosperitate și un viitor mai bun. (...) Ce am făcut în această grădiniță este parte a unui program care a cuprins aproape 1000 grădinițe pe întreg teritoriul R.Moldova și mă bucur nespus că acest program s-a apropiat și de Chișinău. (...) Educația are șansa să formeze oameni are șansa să ofere cu adevărat un viitor mai bun R.Moldova prin faptul că acești micuți trebuie să crească frumos. (...) Un astfel de program este important din mai multe considerente, nu numai pentru micuți, dar beneficiile sunt pentru întrega familie”, a declarat Daniel Ioniță în cadrul evenimentului. 

Excelența Sa a mai subliniat și importanța colaborării autorităților locale cu Guvernul României, fapt remarcat și de primarul comunei Băcioi, Ilie Leahu. Edilul spune că datorită renovării instituției s-a rezolvat problema lipsei locurilor în grădinițe pentru copii. 

„Grație unei bune cooperări între Administrația Publică Locală a comunei Băcioi, administrația mun. Chișinău, dar și cu aportul frățesc al Guvernului României, am soluționat această problemă a lipsei locurilor la grădinițele din comuna Băcioi. Instituția va asigura și noi locuri de muncă pentru localnici. Care într-o echipă de 41 de persoane vor garanta prima treaptă a sistemului de educație și instruire pentru micuții de la 3 la 6 ani. (...) Aduc sincere mulțumiri Guvernului României, pentru spirjinul și suportul necondiționat, constant, oferit R.Moldova”, a spus Ilie Leahu. 

Renovarea grădiniței a presupus: reparația capitală a încăperilor interioare, finisarea exterioară a celor 5 blocuri unite prin galerii, reparația acoperișului, a blocului alimentar, cazangerie, rețele electrice, construcția a 7 pavilioane noi cu 7 terenuri de joc. Banii pentru lucrările de renovare au fost alocați treptat, începând cu anul 2012 din cadrul bugetului municipiului Chișinău și bugetului comunei Băcioi.

O importanță majoră în finalizarea acestui proiect o are grantul din partea Guvernului României.

Grădiniţa de copii nr. 140 din s. Băcioi, com. Băcioi, mun. Chișinău, a fost selectată ca beneficiar al Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României în anul 2016 pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova conform Hotărârii Guvernului nr. 132 din 07.03.2017, cu suma totală alocată de 3 000 000 lei.
 
Din totalul sumei acordată de Guvernul României comunei Băcioi, 852 808 lei au fost direcţionați pentru dotarea completă a grădiniţei de copii nr. 140 cu mobilier, echipament de uz casnic pentru bucătărie și spălătorie, echipament tehnico-industrial pentru bucătărie, inventar sportiv.
Beneficiarii subproiectului implementat la grădiniţa de copii nr. 140 din s. Băcioi sunt 160 copii (2-6 ani) repartizați în 7 grupe şi 41 cadre didactice şi personal auxiliar.
 
Soldul rămas din grantul alocat conform HG nr. 132/2017, în sumă de 2 147 191, 97 lei a fost redirecţionat pentru construcția grădiniței de copii din s.Brăila, com. Băcioi, mun. Chişinău destinată pentru 3 grupe (72 copii).