La Chișinău a avut loc un eveniment de comemorare a celor 147 de azeri care și-au pierdut viața în noaptea dintre 19 și 20 ianuarie la Baku, zi denumită și „Ianuarie Negru”, când a avut loc o operațiune a URSS-ului împotriva poporului azer care năzuia independența. 

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova împreună cu Congresul Azerilor din Moldova. La conferință au participat reprezentanți ai diasporei azere din R. Moldova, oficiali, reprezentanți ai corpului diplomatic, personalități publice și politice, studenți.

Vicepreședintele Congresului Azerilor, Ramiz Ansarov, a citit discursul  ambasadorului Azerbaidjanului în Moldova, Gudsi Osmanov. În discursul său, ambasadorul a menționat că 20 ianuarie este un simbol al trăiniciei spiritului poporului azer. „Odată cu tragedia din 20 ianuarie, Uniunea Sovietică a vrut să reprime voința și mândria poporului azer. Dar nu i-a reușit. Poporul nostru puternic cu duhul a demonstrat întregii lumi că în cele mai semnificative momente este în stare să se strângă într-un singur pumn și să-și apere interesele. Acest lucru a mai fost demonstrat o dată în timpul războiului de 44 de zile când poporul azer s-a consolidat în jurul președintelui Ilham Aliev într-un singur pumn și a restaurat independența teritorială, întorcându-și partea indispensabilă a Azerbaidjanului - Nagornîi Karabah”.

Reprezentantul Congresului Ramiz Ansarov, în discursul său, a vorbit despre evenimentele sângeroase din noaptea de 19-20 ianuarie și a menționat că comunitatea azeră depune eforturi mari pentru ca tânăra generație de azeri care trăiesc în străinătate să-și amintească și să onoreze toate evenimentele semnificative din istoria poporului lor.

Deputatul Parlamentului Moldovei, Igor Grosu, a declarat că experiențele de obținere a independenței ale Azerbaidjanului și Republicii Moldova sunt similare față de URSS sunt similare. Rezultatul fiind prețul vieților a sute de oameni nevinovați.

MAE de la Baku a emis un comunicat în care precizează că în noaptea dinspre 19 spre 20 ianuarie 1990 la ordinul conducerii URSS cea de-a 26-a armată Sovietică a intrat în Baku și Sumgayit, precum și în alte orașe ale țării.

În urma acestei intervenții militare au fost uciși 147 de  oameni pașnici și 744 au fost răniți. Această tragedie a intrat în istoria contemporană drept ”Ianuarie Negru”.

Înaintea acestor evenimente tragice revendicări teritoriale nefondate ale Armeniei împotriva Azerbaidjanului la sfârșitul anilor '80, activități separatiste agresive ale armenilor radicali în Nagorno-Karabakh regiune autonomă din fosta RSS Azerbaidjan, susținerea de către conducerea URSS a acestor activități, deportarea forțată și violentă a sutelor de mii de azeri din Armenia au dat un impuls în extinderea mișcărilor împotriva conducerii sovietice în Azerbaidjan.

Introducerea în țară cu scopul de a suprima mișcarea populară și de a distruge tăria deciziei poporului azer în lupta pentru independență, Armata Sovietică a încălcat grav normele dreptului internațional, constituția fostelor URSS și RSS Azerbaidjan, au comis vărsare de sânge fără de precedent în rîndurile populației pașnice.

Imediat după aceste evenimente tragice, liderul întregii națiuni Heydar Aliyev, organizând o conferință de presă la Misiunea Permanentă a Azerbaidjanului la Moscova, a condamnat cu tărie această fărădelege, a cerut să fie dată o evaluare politică a vărsării de sânge comise împotriva poporului azer și de a fi pedepsiți  cei responsabili.

La o sesiune specială a Milli Medjlis (Parlament) ce a avut loc în februarie 1994, uciderea cu cruzime a persoanelor nevinovate din 20 ianuarie 1990 a fost evaluată drept o agresiune militară și o crimă, iar în urma dezbaterilor din martie 1994 a fost adoptată Hotărîrea „Cu privire la evenimentele din 20 ianuarie 1990 din Baku”.

Dar, necătînd la faptul că au trecut deja 31 de ani, evenimentelor din 20 ianuarie 1990, care reprezintă una dintre cele mai cumplite tragedii comise în secolul al XX-lea, nu le-a fost dată o evaluare politică și juridică internațională ceea ce reprezintă o încălcare gravă a Declarației Comune a Drepturilor Omului a ONU, a Pactului internațional privind drepturile civile și politice și a altor documente juridice internaționale. Fosta conducere sovietică este direct responsabilă de această crimă. Conform dreptului internațional, evenimentele din 20 ianuarie ar trebui interpretate ca o crimă împotriva umanității, iar cei ce au ordonat și au realizat ar trebui pedepsiți.

Sufletele martirilor noștri eroici, care au căzut pentru independența Azerbaidjanului, în numele suveranității și integrității teritoriale ale țării, și-au găsit odihna astăzi. Vitejita armatei azere sub conducerea comandantului suprem victorios a eliberat pământurile ce au fost sub ocupație zeci de ani, integritatea teritorială a Azerbaidjanului a fost restabilită.

Azerbaidjan și în continuare va da un răspuns demn celor ce pun la îndoială independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării, ceea ce reprezintă cele mai înalte principii ce stau la baza statalității, de asemenea și celor ce vin cu idei de revanșism și vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca cei vinovați de infracțiuni împotriva poporului azer și a statului  să răspundă în fața legii".