Republica Moldova are capacitate de stocare a vaccinului anti-COVID la – 70 grade Celsius în mărime de 140 mii de doze în cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică /ANSP/, cu posibilitatea de extindere, de la sfârșitul lunii ianuarie 2021, cu spațiu adițional de minim încă 400 mii de doze de vaccin. Anunțul a fost făcut astăzi de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/, care precizează că Centrele de Sănătate Publică din țară dețin în dotare congelatoare care asigură temperatura de -20°, comunică MOLDPRES.

Într-un comunicat emis de instituție, conducerea MSMPS anunță că în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19, finanțat de Fondul Global, a fost solicitată achiziționarea a patru congelatoare: două cu regim de temperatură -20 C și două unități cu regim -70 C, care urmează să intre în țară până pe 31 ianuarie.

„În context, Republica Moldova, la data de 15 ianuarie 2021, a transmis către COVAX solicitarea de acordare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech care necesită temperatura de păstrare la -70 grade. COVAX a informat că este disponibil să acorde unui număr limitat de țări vaccinul produs de Pfizer/BioNTech în proporție de 0,25% din populație pentru fiecare țară în luna februarie 2021. Autoritățile din domeniul sănătății depun toate eforturile pentru a asigura populația cu vaccin anti-COVID-19 sigur și eficient, în termeni cât mai rezonabili”, se arată în comunicat.

Până astăzi, în R. Moldova au fost înregistrate 153 112 cazuri de infectare cu COVID-19.