Agenția Proprietății Publice (APP) vine cu o reacție și un șir de precizări, după ce în ultimele zile vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat de mai multe ori că Întreprinderea de Stat „Cariera de piatră concasată din Pervomaisc”, aflată pe teritoriul Ucrainei, ar fi ajuns în mâinile unor persoane apropiate deputatului Vladimir Andronachi. Subiect discutat între altele și de președintele Maia Sandu în cadrul întrevederii sale la Kiev cu omologul său, Volodimir Zelenski.

Astfel, Agenția Proprietății Publice menționează într-un comunicat de presă că a devenit din 2018 fondator al ÎS „Cariera de piatră concasată din granit” Pervomaisc, Ucraina, urmare modificării Hotărîrii de Guvern nr. 902/2017. Anterior acestei date fondator al întreprinderii de stat menționate a fost Concernul „Inmacom” din subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Potrivit APP, în perioada 2012 – ianuarie 2019 în calitate de administrator al ÎS „Cariera de piatră concasată din granit” Pervomaisc, Ucraina a activat Anatolie Daniliciuk care, exercitând funcția respectivă pe parcursul a 8 ani, a adus întreprinderea într-o stare economică dezastruoasă, a dat dovadă de o administrare defectuoasă, a omis să prelungească licența pentru dobândirea zăcământului ce constituie produsul carierei. Acest din urmă fapt a determinat pierderea, în anul 2015, a dreptului de exploatare a carierei, licența nefiind prelungită.

În acest sens, APP menționează că la 07.02.2019 prin decizia fondatorului (Agenția Proprietății Publice) Daniliciuc Anatolie a fost înlăturat din funcția de administrator al întreprinderii, în locul său fiind numit în calitate de administrator interimar Scripnic Iurie.

Instituția mai spune că, în septembrie 2019, în baza unor acte false (procură și ordin de desemnare) pretins emise de Agenția Proprietății Publice, în funcția de administrator al întreprinderii ajunge Daniliciuc Denis, fiul lui Daniliciuc Anatolie. Mai mult decât atât, în privința întreprinderii s-a încercat inițierea unui proces de insolvabilitate care avea ca scop preluarea activelor întreprinderii.

Potrivit APP, planul de restructurare a activității economice a întreprinderii în cadrul procesului de insolvabilitate a fost semnat  de  fiul  lui   Daniliciuk  Anatolie,  Daniliciuk  Denis,   care  prevedea înființarea unei întreprinderi noi, cu participarea inclusiv a ÎS „Cariera de piatră concasată din granit” Pervomaisc, Ucraina, și transmiterea tuturor activelor întreprinderii de stat în capitalul statutar al întreprinderii noi.

În prezent, instituția menționează că, în urma intervenției Agenției Proprietății Publice, procesul de insolvabilitate a fost încetat, dar activele întreprinderii până la moment nu sunt recuperate. În privința lui Daniliciuk Anatolie și  Daniliciuk Denis în Ucraina este pornit dosar penal pentru comiterea mai multor fapte prevăzute de legea penală (excrocherie, uz de fals, sustragere în proporții deosebit de mari, extragerea ilegală a zăcămintelor).

Ca urmare a gestionarii neeficiente a întreprinderii de către Daniliciuk Anatolie, aceasta a acumulat datorii, în special față de bugetul de stat al Ucrainei, în momentul de față în privința ÎS „Cariera de piatră concasată din granit” Pervomaisc, Ucraina sunt 292 proceduri de executare, precizează APP.

Conform APP, pentru a putea fi realizată administrarea ÎS „Cariera de piatră concasată din granit” Pervomaisc, Ucraina, stabilirea tuturor datoriilor, condițiilor în care acestea s-au format, la 14.04.2020 a fost numit un administrator provizoriu nou, și se inițiază procedura unui audit complex, pentru determinarea exactă a prejudiciilor materiale cauzate întreprinderii de stat în perioadele precedente.

Instituția mai precizează că, la ora actuală ÎS „Cariera de piatră concasată din granit” din Pervomaisc, Ucraina, nu activează și nici nu poate activa deoarece nu deține licență, nu este conectată la energia electrică de mai mulți ani și este inundată. Din motivul lipsei licenței și autorizațiilor de activitate nu pot fi efectuate nici exploziile necesare pentru extragerea zăcămintelor. Agenția Proprietății Publice întreprinde toate acțiunile în vederea revendicării activelor ÎS „Cariera de piatră concasată din granit” din Pervomaisc, Ucraina”.

Amintim că, astăzi, Alexandru Slusari a declarat că Întreprinderea de Stat „Cariera de piatră concasată din Pervomaisc”, aflată pe teritoriul Ucrainei, ar fi ajuns în mâinile unor persoane apropiate deputatului Vladimir Andronachi. Astfel, R.Moldova nu obține niciun venit la Bugetul de stat de la întreprinderea respectivă pe parcursul a mai multor ani. 

Detalii: Vicepreședintele Parlamentului: Persoane apropiate lui Andronachi delapidează patrimoniul moldovenesc din Ucraina

Anterior, președintele Maia Sandu a cerut la Kiev, în cadrul întrevederii sale cu Zelenski, sprijin din partea omologului său și a structurilor de drept din Ucraina în investigarea schemelor cu proprietățile moldovenești din Ucraina.

Solicitarea a venit după ce acum câteva zile, vicespeakerul Slusari a declarat  că Republica Moldova a pierdut activele celor două întreprinderi de stat din industria extractivă, aflate în Ucraina. Este vorba de ÎS Cariera de piatră concasată din Pervomaisc și ÎS Cariera de pietriș și nisip din Cernăuți.

Detalii: DOC // Slusari: R. Moldova a pierdut două cariere de piatră din Ucraina. Știu ce deputați se află în spatele schemei