Rprezentanții HoReCa sunt nemulțumiți de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică prin se limitează programul de activitate a unităților de alimentație publică până la 22:00.

Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement MĂR, remarcă faptul că această măsură a fost aplicată la sfârșitul lunii noiembrie, fiind argumentată de majorarea cazurilor de COVID. Însă, în ultimele săptămâni s-a atestat o scădere considerabilă a cazurilor, drept pentru care, MĂR a cerut repetat autorităților responsabile să elimine această restricție. „Toate apelurile și scrisorile noastre au rămas fără răspuns. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgență în sănătate până pe 15 februarie, totodată a prelungit și restricția ce limitează programul de activitate până la ora 22:00”, se arată într-o postare pa pagina de Facebook a asociației. 
 
Astfel, MĂR împreună cu reprezentanții din HoReCa au decis să organizeze o acțiune, prin care să-și manifeste dezacordul și nemulțumirea față de ignoranța autorităților în raport cu domeniul pe care îl reprezentă. Este vorba de deconectarea luminii în localuri timp de 2 minute.
„Pe data de 14 și 15 ianuarie, ora 19:00, am decis să stingem lumina din localurile de alimentație publică pentru 2 minute. În speranța că dacă nu suntem auziți, poate, măcar o să fim văzuți! Mesajul nostru este simplu, el vine din numele celor circa 50.000 de familii pentru care HoReCa este singura sursă de venit: Noi vrem să lucrăm în regim normal! Vă vom fi recunoscători dacă o să vă alăturați acțiunii noastre în aceste 2 minute de „întuneric”. Așa cum ne-ați fost alături în toată această perioadă complicată”, scrie asociația. 
Amintim că, astăzi CNESP a decis că starea de urgență în sănătate publică, în Republica Moldova, se prelungește până în data de 15 februarie 2021. În hotărârea adoptată se regăsește decizia prin care se interzice desfășurarea activităților de deservire în unitățile dealimentație publică (de tipul restaurantelor, barurilor, cantinelor, cafenelelor), precum și în unitățile de alimentație publică amplasate în punctele de comercializare a produselor petroliere, centrele comerciale, aeroporturi, porturi internaționale și în punctele internaționale de trecere a frontierei de stat, în intervalul orelor 22.00 - 07.00.