Statutul HIV nu mai este un obstacol pentru cei care doresc să ofere unui copil o familie, dragoste şi grijă. Datorită Asociaţiei Obşteşti „Iniţiativă pozitivă", Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a emis un ordin prin intermediul căruia cuplurilor HIV pozitive li se permite să înfieze copii. Hotărârea a venit la scurt timp după ce cuplurile în care unul dintre parteneri este HIV pozitiv au început să beneficieze de fertilizare in vitro, relatează TRM.

Reporterii Moldova 1 au luat legătura cu o familie în care ambii părinţi au fost diagnosticaţi cu HIV. Cei doi soţi ne-au rugat să le fie păstrat anonimatul. Au împreună un copil, iar în 2015 datorită insistenţelor cu care au bătut la mai multe uşi, au putut lua sub tutelă un copil care pe atunci avea zece ani, infectat cu HIV. Femeia spune că minorul, care acum are 16 ani, a rămas fără îngrijire părintească, inclusiv din această cauză.

„Mie nu mi-a fost aşa de greu să lupt pentru aceasta, dar sunt persoane din mediul rural care nu sunt aşa de informate şi se confruntă cu aceste probleme. E foarte bine că încă în 2015 juriştii de la IDOM au început procesul şi, totuşi, au reuşit să adopte această decizie”, spune părintele.

Reprezentanţii Asociaţiei „Iniţiativă Pozitivă”, care protejează drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV, spun că prin această decizie s-a reuşit depăşirea unei bariere discriminatorii.

„Persoanele care trăiesc cu HIV îşi duc viaţă la fel ca şi ceilalţi oameni, formează familii şi dau naştere urmaşilor. Doar în 2019 noi am recepţionat cinci plângeri de la cuplurile care au vrut să înfieze copii şi nu au putut, din cauza statutului”, spune preşedintele Asociaţiei „Iniţiativă Pozitivă”, Ruslan Poverga.

„Statutul HIV nu va fi luat în consideraţie, adică nu va fi indicat şi astfel se va exclude discriminarea pentru aceste persoane şi, respectiv, vor putea adopta sau primi tutelă, curatelă fără impedimente”, a declarat Tatiana Zatâc, ministru interimar al Sănătăţii.

Această decizie a fost salutată şi de Organizaţia Naţiunilor Unite care în 2019 a analizat legislaţia din ţara noastră şi a venit cu mai multe recomandări.

„De multe ori este vorba despre cupluri care îşi doresc să adopte copii la fel HIV pozitivi, ai căror părinţi au decedat, de multe ori tot din cauze legate de SIDA. Respectiv, eu cunosc personal câteva cupluri care totuşi chiar şi înainte ca să fie elaborat acest ordin au luptat, au mers în judecată şi au obţinut ca să adopte copii”, a declarat managerul UNAIDS Moldova, Svetlana Plămădeală.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt la evidenţă 9.400 de pacienţi diagnosticaţi cu HIV. Deşi boala este incurabilă, tratamentul îi poate ajuta să o ţină sub control.