După ce Judecătoria Chișinău a dispus, ieri, restabilirea lui Constantin Becciev în funcție de director al „Apă-Canal Chișinău”, aastăzi Procuratura Anticorupție urmează să ceară suspendarea sa din funcție în legătura cu finalizarea urmăririi penale în dosarul privind abuzul de serviciu. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Astfel, toate materialele urmează să fie expediate mâine în instanța de judecată.

Becciev, alături de alte două persoane, este învinuit de procurori că în perioada în care se afla la conducerea societății pe acțiuni au achiziționat țevi pentru activitatea ACC de la un agent economic, administrat de fiica sa.

Dacă va fi găsit vinovat, fostul șef al ACC riscă o amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau de la 2 la 6 ani de pușcărie, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Directorul „Apă-Canal Chișinău”, Veronica Herța, a declarat pentru Deschide.MD că nu este de acord cu decizia primei instanțe și hotărârea prin care Becciev a fost restabilit în funcție va fi atacată la Curtea de Apel.

La această oră, conform tuturor prevederilor a legislației, directorul ACC este Veronica Herța. Vreau să vă anunț că Constantin Becciev a încălcat legislația atunci când a plecat în concediu. Cererea lui a fost semnată de unul dintre adjuncții săi. Acest lucru contravine regulamentului de activitate a societăților pe acțiuni cu capital de stat. Decizia privind acordarea concediului șefului întreprinderii a putut fi luată doar de către Consiliul de Administrare. Ce ține de solicitarea procurorilor, noi nu am primit-o, dar cred că Consiliul de Administrare va susține decizia de suspendare”, a menționat ea.

Amintim că ieri Judecătoria Chișinău a decis restabilirea în funcție a lui Becciev. Mai mult ca atât, el va încasa 33.966 de lei, cu titlu de compensație pentru prejudiciul moral, și 10.000 de lei drept cheltuieli pentru asistență juridică.

Fostul șef al Apă-Canal Chișinău și-a anunțat intenția de a reveni la funcția deținută până în septembrie 2016, solicitând totodată despăgubiri în mărime de 300 mii lei ca urmare a destituirii sale din funcție. Potrivit lui, decizia de concediere a fost ilegală.

Constantin Becciev este învinuit de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, el favoriza firmele administrate de fiica sa, de la care cumpăra bunuri la prețuri majorate. Totodată, întreprinderea a procurat un automobil de model Volkswagen Touareg de 650 de mii de lei, un aparat de cafea în valoare de 80 de mii de lei, o tumbă pentru televizor de 30 de mii de lei, o masă de conferințe de 150 de mii de lei dar și un televizor de 50 de mii de lei. În acest sens bugetul întreprinderii a fost prejudiciat cu peste două milioane de lei.

Pe 2 septembrie Becciev a depus o cerere de plecare în concediu pentru perioada 5 septembrie 2016 - 23 martie 2017, solicitând ca ulterior să-i fie acceptată demisia din calitatea de director de la Apă-Canal. Adunarea Generală a întreprinderii a decis anularea concediului cu demisia ulterioară.