Veaceslav Platon îl acuză pe Viorel Morari, procuror-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție, că prin acțiunile și declarațiile sale încearcă să-l discrediteze pe procurorul general, Alexandru Stoianoglo. Potrivit lui, după ce Morari a declarat că soția procurorului ar fi beneficiara unor companii din Ucraina, în care el este acționar, a solicitat informații. Ca urmare, spune Platon, a constatat că, acum o zi, într-un birou notarial de la Kiev, în registrul companiilor au fost operate modificări, astfel încât beneficiara finală a acelor companii să fie soția lui Stoianoglo.

Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Platon a declarat că a aflat cine este persoana înregistrată de acel notar din Kiev, și anume că este soția procurorului general, din declarațiile lui Viorel Morari. Potrivit lui, acele companii nu desfășurau nicio activitatea chiar din momentul creării, ci doar, acum patru ani, erau acționare la o bancă comercială din Moldova. Acesta mai afirmă că acele companiile au fost deposedate de acțiuni, erau în stare de pre-faliment și urmau să fie lichidate.

Veaceslav Platon spune că s-a adresat organelor competente din Ucraina cu demersul să fie intentată o cauză penală și să fie trase la răspundere persoanele care, fără acordul său, au operat acele modificări în registrul companiilor. În opinia sa, comanditarii acestor ilegalități sunt din Republica Moldova, iar unicul scop al acestora este discreditarea procurorului general, ca să-l împiedice să investigheze furtul miliardului.

Unicii interesați din acest caz este domnul Plahotniuc și domnul Morari, nu însă fără acoperirea unor forțe politice care cred în curând se vor manifesta și vom vedea care sunt comanditarii reali și prin cine Plahotniuc și Morari încearcă să se salveze”, a spus Veaceslav Platon.

Veaceslav Platon susține că astfel de modificări în registrele străine ale companiilor pot fi făcute foarte ușor. Și în Ucraina deseori se întâmplă acest lucru, inclusiv pentru preluarea companiilor. „Pentru toți oamenii devine clar în ce agonie se află astăzi Plahotniuc și Morari, care recurg la astfel de acțiuni murdare, care foarte ușor vor fi investigate”, a mai spus Platon.

Citiți și: VIDEO // Morari: Soția lui Stoianoglo, beneficiar final al companiilor ucrainești deținute de Platon

PG cere dreptul la replică: Datele despre companiile lui Platon și soția lui Stoianoglo au fost falsificate peste noapte

Veaceslav Platon a mai spus că, la următoare ședință în dosarul de învinuire a lui Viorel Morari, în care are calitatea de parte vătămată, va solicita izolarea lui Morari. Or, în opinia sa, aceste acțiuni sunt presiuni exercitate asupra sa.

Avocatul Alexandr Bodnariuc a declarat că modificările în registrul companiilor au fost operate ieri și imediat Viorel Morari a comandat conferința de presă. Potrivit lui, Morari s-a dat de gol. Știa de aceste modificări, fie că au fost făcute sau că urmau a fi făcute. Apărătorul a spus că „scopul acestor acțiuni este denigrarea procurorului general și de a se eschiva de la răspunderea penală pentru toate ilegalitățile pe care le-a comis atunci când Vlad Plahotniuc se afla la guvernare”.

Alexandr Bodnariuc a mai spus că aceste acțiuni presupun exercitarea presiunii asupra părților procesului în care este învinuit Morari.