Ministerul Apărării Naționale a donat, astăzi, Ministerului Apărării al Republicii Moldova circa o tonă de materiale de protecție sanitară, în sumă totală de 31 mii euro, în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19. Materialele constau din: 50 cutii de clorom cu câte 200 comprimate fiecare, 1000 combinezoane de protecție, 1000 măști de protecție FFP2, 500 viziere de protecție, 500 l alcool sanitar, 2000 măști chirurgicale.

La ceremonie a participat Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, membrii Biroului atașatului apărării, Consilierul Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, și ministrul Apărării al R.Moldova, Victor Gaiciuc. 

În cadrul evenimentului, Corina Rusu, medic infecționist la Spitalul Clinic Militar Central a mulțumit României din numele întregului colectiv și a menționat că se angajează să distribuie materialele și să le folosească în scopurile destinate.

Ala Nemerenco a transmis mulțumiri către partea română, care au participat la colectarea și transmiterea către spitalul militar a ajutorului medical, care vine să ajute cetățenii moldoveni ca să facem față pandemiei. Aceasta și-a exprimat speranța ca în acest an să vină ziua când vom fi liberi de Covid. „Unicul element bun din această perioadă este solidaritatea oamenilor care se împart cu tot ce au experiență, medicamente”, a mai adăugat Nemerenco. 

La rândul său, Ambasadorul Daniel Ioniță  a menționat că România a oferit de-a lungul timpului asistență semnificativă, în special în acest an. Acesta a subliniat că noua tranșă vine în completarea demersului inițiat in aprilie 2020 și face parte din pachetul de sprijin al cetățenilor R.Moldova. „Este important să folosim toate prilejurile să spunem că România face ceea ce spune. Dorim ca prin aceste gesturi să ieșim împreună din pandemie. Dorim să mulțumim medicilor care au făcut sacrificii enorme. E un prilej de a ne ura cât mai multă sănătate”, a adăugat Ioniță. nat că se vor angaja să-l distribuie și folosească în scopurile destinate.

Victor Gaiciuc a mulțumit, în numele Ministerului Apărării, statului român pentru sprijinul acordat prin donarea bunurilor medicale pentru protecție. „Aces lot oferit de prietenii de peste Prut reprezintă un sprijin real. România a fost alături de noi de la începutul crizei pandemice cu echipament și cel mai important cu cadre medicale care au ctivat alături de medicii moldoveni. Evenimentul de azi este un exemplu clar că România este alături de domeniul apărării”, a mai spus Gaiciuc. 

Menționăm că, această nouă tranșă de materiale donate vine în completarea demersului inițiat în luna aprilie 2020, când Ministerul Apărării Naționale a contribuit cu personal medical și 10 izolete produse în România. Cele două ajutoare fac parte din pachetul de măsuri de sprijin al cetățenilor din Republica Moldova, reiterat de către Președintele României cu ocazia recentei vizite la Chișinău. Astfel, este reconfirmat angajamentul României de susținere a autorităților Republicii Moldova, oferind un sprijin concret în efortul acestora de combatere a efectelor acestei crize.