UPDATE: Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOS, a revenit cu un apel și susține că de câteva luni, Vinițchi nu mai este procuror la PCCOCS, ci la Procuratura mun. Chișinău.

Știrea inițială 

Persoane necunoscute au incendiat noaptea trecută automobilul procurorului PCCOCS, Pavel Vinițchi. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către Oleg Afanasii, șeful Procuraturii municipiului Chișinău.

Sursele Deschide.MD au comunicat că noaptea trecută, aproape de miezul nopții, persoane necunoscute au incendiat un automobil de marca Lexus, care aparține procurorului Pavel Vinițchi, în timp ce vehicolul era parcat în curtea unui bloc de locuințe de pe strada Maria Drăgan din sectorul Ciocana al capitalei.

Preliminar, prejudiciul a fost estimat la aproximativ 100 000 de lei, susțin același surse.

Solicitat telefonic, Oleg Afanasii, șeful Procuraturii municipiului Chișinău, a confirmat pentru Deschide.MD că automobilul incendiat aparține colegului său de la PCCOCS și a declarat că sunt mai multe semne că nu este vorba despre un accident, ci că automobilul a fost incendiat.

„Camerele de supraveghere au surprins momentul când două persoane s-au apropiat de automobil și l-au incendiat intențioant. Nu avem încă niciun suspect, însă în acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza articolul 349 alin 2. lit. b) și c) „Ameninţarea sau violenţa săvîrşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere sau a unei persoane care îşi îndeplineşte datoria obştească” din Codul Penal”, ne-a declarat Afanasii.

Potrivit legislației în vigoare, persoanele care vor fi găsite vinovate, riscă să pedeapsă cu închisoare de la 4 la 8 ani.

Pavel Vinițchi este unul din procurorii care a documentat gruparea „Borman”.

Potrivit declarației de avere pentru 2019, Pavel Vinițchi are două automobile de marca Lexus, unul de model GX din 2008 și altul de model RX din 2003. Primul Lexus la aobținut în anul 2014, iar pe cel de-al doilea în anul 2010. Valoarea bunului conform documentului care le certifică proviniența celor două Lexus-uri, este indicată ca fiind 0 lei.

Totodată, Vinițchi în declarația sa de avere mai indică și două microbuze de marca Mercedes, unul de model Sprinter din 1999 și pe care l-ar fi dubândit în 2007, în valoarea de 20 000 lei, iar altul de model 208D din 1986 și pe care l-a dobândit 1999, valoarea căruia ar fi de 10 000 lei.