Ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție au reținut încă un fost polițist care ar fi fost implicat în schema de filaj pusă la cale de către ex-viceministrului MAI, Veaceslav Ceban, și verișorul său, Petru Bîrcă, fostul șef-adjunct de la penitenciare. Acesta a fost reținut în seara de joi, 24 decembrie, la vama Leușeni, după ce a fugit din R.Moldova în aceeași zi cu Ceban, și este cel de-al șasele ofițer reținut de SPIA în acest dosar.

Potrivit surselor Deschide.MD apropiate anchetei ar fi vorba despre V.B. un fost angajat în cadrul Inspectoratului de Poliție Buiucani a Direcției de poliție a municipiului Chișinău.

Dânsul a fost certat cu legea în 2012, după ce a fost prins de securitatea internă a MAI că era implicat într-o schemă ilicită de trafic de heroină în proporții deosebit de mari.

În seara de joi, 24 decembrie, Vitalin B a fost reținut de ofițerii SPIA în punctul de trecere a frontierei Leușeni, când revenea din România, unde a fugit la începutul lunii noiembrie, în aceeași zi cu Veaceslav Ceban și verișorul său Petru Bîrcă, înainte ca oamenii legii să descindă cu percheziții.

Sâmbătă, 26 decembrie, V.B. a fost escortat la PCCOCS pentru a fi audiat, iar ulterior a fost dus înapoi în izolatorul Poliției Capitalei.

Aceleași surse susțin că V.B., la fel ca și ceilalți foști polițiști implicați în dosar, și-a recunoscut vina și au făcut declarații că în capul schemei s-ar fi aflat Veaceslav Ceban.

Mai mult, V.B. le-ar fi spus procurorilor că Veaceslav Ceban i-a propus să-l angajeze în cadrul serviciului de securitate a Partidului Politic Șor cu un salariu lunar de aproximativ 1000 de euro pe lună, iar ulterior l-a însărcinat să-i fileze pe șeful adjunct de la Procuratura Anticorupție, Vasile Leviţchi, și procurorul Alexandru Casir.

V.B. ar mai fi declarat că pe lângă cei 1000 de euro lunar, Ceban le-ar mai fi dat câte 200 de lei per zi pentru mâncare, iar mașinile cu care îi urmărea pe cei doi procurori erau luate cu chirie de la o parcare din Chișinău.

Amintim că la începutul lunii noiembrie curent, autoritățile au anunțat despre reținerea a patru foști oameni ai legii după ce ar fi filat doi procurori anticorupție responsabili de investigarea fraudei bancare.

Deschide.MD a scris cu referire la surse că cei patru au activat în cadrul serviciilor speciale de investigații, dar și în sistemul penitenciar, aceștia fiind Vitalie Munteanu, Valentin Corlăteanu, Gheorghe Sîrbu, dar și Ion Vârtosu.

Totodată, amintim că în dosarul instrumentat de SPIA și PCCOCS, ar fi vizat fostul viceministru MAI, Veaceslav Ceban, dar și verișorul său, Petru Bîrcă, fost șef-adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Cei doi nu au fost reținuți, din motiv că au fugit din țară.

Mai mult, aceleași surse susțin că cei patru, ar fi filat și mai mulți angajați ai Comisiei Electorale Centrale, dar și pe unii politicieni care anterior ar fi declarat presei că sunt urmăriți.

Câteva zile mai târziu, SPIA l-au reținut pe Mihai Frunze, un ex-ofițer din cadrul Direcției Operațiuni Speciale a INI, care la fel ar fi fost implicat în dosarul filajului ilegal.

Totodată, oamenii legii au stabilit că aceștia ar fi activat la comanda fostului viceministru al MAI, Veaceslav Ceban, dar și a verișorului său, Petru Bîrcă, iar ulterior cei doi transmiteau informațiile lui Ilan Șor, vizat în dosarul cu privire la frauda bancară.

Ex-viceministru MAI, vizat în operațiunea SPIA - PCCOS. Ar fi filat procurori anticorupție, angajați CEC, dar și politicieni

UPDATE // Ex-ofițer din Direcția 5, reținut în cazul dosarului de filaj pus la cale de V. Ceban, fostul viceministru al MAI