UPDATE 16:00 - Portestul a luat sfârșit.

UPDATE 15:52 - Ștefan Stefnaco, lider al protestatarilor, după discuția cu deputații: „Ieri, modificarea TVA care n-a fost niciodata justificată, s-a anulat. Asta am obținut ieri, însă promisiunea de aseara a fost una goală. Am făcut claritate în anumite lucruri, ceea ce s-a promis nu este realizabil. Am convenit astfel: au la dispoziție 24 ore, au demonstrat că pot lucra în interesele lor, acum să lucreze în interesul nostru. Nu ne interesează de unde o să ia bani. Le-am transmis mesajul că până mâine să avem claritate când o să primim acei 3000 lei pentru culturile afectate. Sper că au înțeles că n-o să plecăm. Luăm răgaz până mâine, protestăm pașnic, nu plecăm acasă, tehnica rămâne pe loc. Mâine la 11 ne revedm aici, pentru a vedea rezultatul, în caz contrat împreună o să decidem ce facem”. 

UPDATE 15:00 - Fermierii discută din nou cu deputații în Parlament

UPDATE 14:05 - Poliția a cerut protestatarilor să elibereze carosabilul, pentru a putea fi reluată circulația, însă protestatarii nu au vrut inițial să se conformeze cerințelor oamenilor legii și le-au cerut să se alăture protestului. Într-un final circulația a fost reluată.

UPDATE 13:09 - Circulația pe bd. Șt. cel Maire este blocată. Fermierii au ieșit în mijlocul drumului cu tehnica agricolă.

UPDATE 13:04 - MAI informează: „Ca urmare a acțiunilor de protest organizate ieri în centrul Chișinăului, Ministerul Afacerilor Interne comunică despre faptul că 4 angajați ai Inspectoratului General de Carabinieri au avut de suferit din cauza altercațiilor. Astfel, angajații MAI au primit primul ajutor medical la Institutul Medicină de urgență, după care au fost internați în Spitalul Ministerului Afacerilor Interne cu traumatisme asociate cu gradul de gravitate diferit. Starea lor la moment este stabilă și vor continua tratamentul sub supravegherea medicilor.

În acest context, Ministerul Afacerilor Interne condamnă acțiunile agresive ale unor participanți la evenimentele de protest și reiterează despre faptul că pentru nesubordonarea dispoziției sau cererilor legitime ale angajaților instituțiilor de ocrotire a normelor de drept și pentru ultragierea, amenințarea cu vătămarea integrității corporale sau sănătății persoanei cu funcții de răspundere Codul penal presupune sancțiuni aspre”.

UPDATE 12:43 - Igor Grosu, în fața protestatarilor: „Au dat bani doar la satele pe care le-au considerat ei că au nevoie, dar ei au susținători în toate satele. Au împărțit banii între ei. Ei (n.r. PSRM-Șor) s-au speriat și l-au trimis pe unul de-al lor să vă spună o minciună. Ați văzut în buget acele 600 mln? Nu, pentru că ele nu-s. Mudreac va mințit, ca să vă spună că ei se țin de cuvânt, dar ei sunt hoți și trădători. (...) Chicu, de tine depinde cât de repede ajungem la anticipate. Dacă a mai rămas bărbăție în tine dă-ți demisia, sau vino aici la moțiune”.

UPDATE 12:35 - Agricultorii spun din fața Parlamentului că vor să elucideze dacă deputații într-adevăr au identificat surse financiare pentru ei sau doar i-au amăgit. „Noi nu putem să-i credem, încercăm cu deputații din opoziție să clarificăm dacă într-adevăr o să primim acești bani sau dacă am fost amăgiți. Dacă societatea n-o să înțeleagă că trebuie să fie alături de noi, n-o să reușim nimic. Noi agricultorii nu putem face singuri schimbarea, facem apel la societate să ne susțină, trebuie să primim claritate dacă vom primi acești bani sau am fost amăgiți”. 

UPDATE 12:15 - Agricultorilor li s-au alăturat și veteranii războiului din 1992. Aceștia spun că ieri noaptea R.Moldova a mai primit o palrmă din partea celor care stau în Parlament și anunță că o să conteste toate legile adoptate ieri noaptea.

UPDATE 12:00 - Poliția R.Moldova: „În legătură cu protestul care se desfășoară astăzi, 17 decembrie, în centrul capitalei, Poliția este la datorie pentru a asigura ordinea publică, circulația rutieră, precum și monitorizarea respectării regulilor de prevenire a infectării cu virusul COVID-19. Îndemnăm repetat toți participanții să protesteze pașnic și civilizat, să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, să evite altercațiile și violența, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine pentru ca acțiunile să se desfăşoare în condiţii optime.

Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane. Menționăm că toate acțiunile ilegale vor fi înregistrate, astfel intervenim către organizatori și participanți să dea dovadă de maximă responsabilitate pentru buna desfășurare a manifestației și asigurarea respectării normelor legale privind întrunirile.

În această perioadă extrem de dificilă, prioritatea noastră este siguranța comunității și vom arăta, întotdeauna, toleranța zero față de faptele antisociale”.

UPDATE 11:29 - Alexandru Slusari: „Îmi cer scuze pentru acest bordel dn spatele nostru. Am văzut ieri niște exemple crase ale prostituției politice. Plahotniuc a fost ieri la el acasă. Totul a fost în stilul lui. A fost o tragedie. Au coborând parlamentarismul sub plintus. O să fie taxați oricum. În sptele protestelor stau Igor Dodon și Ion Chicu, care prin politica lor discriminatorie v-au adus aici. Radu, (n.r. Mudreac) ieși în fața oamenilor și vorbiți cu ei, măcar de frică. Fac apel public, Radu Mudreac, Tauber, Nichiforciuc, Andronachi, ați împărțit banii în această noapte, ieșiți în fața oamenilor și explicați-le ce s-a întâmplat ieri...Eu o să merg acum prin birouri și dacă găsesc un socialist, îl aduc încoace”. Între timp, mulțimea de protestatari scandează „Demisia!” și „Anticipate!”

UPDATE 11:18 - Inga Grigoriu: „Astăzi trebuia să fie ședința, să se discute propunerile opoziției. Însă Șor a început să-și revendice poftele asupra acestui stat unde oamenii sunt nevoiți să supraviețuiască. Radu Mudreac va păcălit că o să vă ajute, ca apoi la miezul nopții să voteze legi. E o crimă să faci așa ceva”

UPDATE 11:16 - La protest și-au făcut apariția câțiva deputați din opoziție. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Agricultorii își continuă și astăzi protestul. Aceștia s-au adunat în număr mare în fața Parlamentului. Fermierii au făcut apel la calm și un protest corect și civilizat. Între timp instituțiile statului din centrul capitalei sunt înconjurate de forțele de ordine. Protestatarii consideră că trebuie anulat votul PSRM-Șor de aseară din Parlament și cer anticipate! În același timp au chemat deputații din opoziție să discute cu ei.

Detalii: VIDEO, FOTO // (UPDATE) Fermierii, după discuțiile cu deputații: Nimic concret nu s-a decis. Continuăm protestul mâine la 10:00

Detalii: Sesiunea parlamentară a fost închisă pe fundalul scandărilor din partea opoziției