UPDATE 16:35 - Radu Mudreac, deputat PSRM și președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură a ieșit în fața agricultorilor și a anunțat că „are garanția dată de colegi că cota TVA se va exclude pentru anul 2021 din politica bugetar”. Acesta s-a referit și la anularea „legii miliardului”. Acesta a explicat că în bugetul pentru anul 2021 sunt prevăzute 607 milioane de lei pentru achitarea procentului și 260 de milioane de lei pentru achitarea datoriei de bază. După anularea „legii miliardului”, au devenit libere aceste sume și ar urma ca guvernul să realoce banii pentru agricultori.

UPDATE 16:28 - Fermierii și-au încheiat protestul aproximativ o oră în urmă. După discuțiile cu deputații aceștia au spus că nimic concret nu s-a decis. Aceștia spun că nu o să facă niciun pas înapoi și nu pot avea încredere în parlamentari și promisiunile lor. „Ei ne manipulează cu acest TVA și să tragă de timp. O să stăm la Parlament până n-o să obținem ceea ce vrem: 3000 lei la porumb și floarea-soarelui, TVA să rămână aceeași cotă (8%) până când ei n-o să ne demonstreze că el trebuie schimbat (...) Le-am desenat pe hârtie și cum trebuie de redistribuiți banii pentru agricultorii care au avut de suferit pe urma secetei”, spun fermierii. Aceștia au anunțat că protestul va continua mâine la ora 10:00. Tehnica agricolă rămâne în fața Parlamentului.

UPDATE 16:15 - Două procese penale au fost pornite ca rezultat al protestului agricultorilor din fața Parlamentului. Un carabinier s-a ales cu traumă la picior, iar alți trei au fost loviți în cap, mână și abdomen, a comunicat ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu, la ședința Guvernului. Ministrul a precizat că în fața clădirii Parlamentului au fost aduse 54 de tractoare, iar 8 au fost parcate pe scări și gazon.

UPDATE 14:30 - Poliția R.Moldova: „În rezultatul acțiunilor ilegale admise de protestatari, au avut de suferit patru angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, care au primit diverse traumatisme fiind transportați la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare. Pe faptul încălcărilor admise de către participanții la protest, a fost pornit un proces penal conform art.287 alin. (3) și 349 alin. (1) Cod Penal al Republicii Moldova, iar pentru încălcarea prevederilor Regulamentului circulației rutiere au fost pornite proceduri contravenționale”.

UPDATE 13:40 - Mai mulți deputați au cerut, în debutul ședinței Parlamentului, ca comisia economie, buget și finanțe să se întâlnească cu agricultorii la ora 14:00. Între timp în fața Parlamentului se scandează și se claxonează.

UPDATE 12:48 - Sergiu Stefanco, fermier, la întâlnirea cu deputații: „Dacă mai aveți demnitate, ca oameni, schimbați lucrurile. De pe 27 iulie cerem ajutor. Oameni care lucrează până la 10 ha n-au primit niciun leu, dar trebuie să plătească taxa TVA. (...) Noi lunar suntem nevoiți să plătim dobânzi, când n-avem cu ce achita salariiile oamneilor. Dacă ne-am permis să ne luăm un tractor de sute de mii de euro, înseamnă că am lucrat pentru el și că vrem performanță, agricultură fumoasă. Acești 3000 lei trebuie puși în buget și aprobați. Astăzi trebuie făcut acest lucru. Noi de aici nu o să plecăm. Trebuie terminate șmecheriile cu amânări până la 1 iulie”.

UPDATE 12:25 - Poliția R.Moldova: „Îndemnăm repetat participanții  să protesteze pașnic. Menționăm că, protestul se desfășoară cu grave încălcări a ordinii publice. Astfel, sunt inadmisibile asemenea acțiuni din partea participanților, fiind  pusă în pericol siguranța cetățenilor, a polițiștilor, cât și a protestatarilor însuși”.

UPDATE 11:44 - Mai mulți reprezentanți ai agricultorilor au intrat în Parlament împreună cu deputați ai Platformei DA și PAS. Aceștia au cerut să discute cu liderii fracțiunilor parlamentare. Între timp la Parlament au venit întăriri ale forțelor de ordine.

UPDATE 11:32 - Deputații PAS Mihai Popșoi, Dan Perciu și Petru Frunze au ieșit în fața protestatarilor. Aceștia au anunțat că vor depune moțiune de cenzură împotriva guvernului Chicu. Între timp, unul dintre organizatorii protestului a anunțat că astăzi dimineață au transmis un demers la Parlament prin care au cerut să o intțlnire cu președinții fracțiunilor parlamentare. Dacă va avea loc această discuție aceștia se vor retrage în PMAN. 

UPDATE 11:08 - Fermierii au ajuns la Parlament. Mai mulți dintre ei au urcat cu tractoarele pe scările de la Parlament și înaintează spre intrarea în clădire. Forțele de ordine încearcă să-i oprească. S-au iscat altercații între agricultori și polițiști. Forțele de ordine au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene. Circulația pe bd. Șt. cel Mare este blocată. 

 

Foto: Radu Marian

Foto: Capturi realitatea.md

ȘTIREA INIȚIALĂ

Agricultorii își continuă și astăzi protestul, deși ieri, anunțau că următorul pas va fi joi, 17 decembrie. Aceștia au anunțat că vor porni cu tehnica agricolă din PMAN spre Parlament, acolo unde la ora 12:00 va avea loc ședința plenară unde ar urma să se examineze, în lectura a doua, Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021. Amintim că, ieri, fermierii au făcut un apel către deputați să nu permită în continuare distrugerea agriculturii prin susținerea acestui proiect propus de Ion Chicu.

VEZI ȘI: FOTO, VIDEO // (UPDATE) Protestul agricultorilor s-a încheiat: A fost ultima preîntâmpinare pentru guvernanți. Următorul pas va fi joi