13 decembrie 1991 - se înregistrau primele victime ale conflictului transitrean. Patru polițiști moldoveni au fost omorâți la Dubăsari de către gardiști separatiști, aflați în subordinea Tiraspolului.

Era ora 5.30 când secţia de poliţie din oraşul Dubăsari, controlată de Chișinău, a fost anunțată că se pregăteşte un atac împotriva ei. În apropierea  secţiei a fost văzut un vehicul blindat, iar gardiştii transnistreni se pregăteau de asalt. În ajutorul persoanelor aflate în interiorul clădirii au fost trimişi poliţiştii din batalionul Serviciu de pază şi patrulare al Ministerului de Interne de la Chișinău. Cei şase gardişti aflaţi la intrarea de pe podul pe Nistru au fost dezarmaţi, fără să se tragă vreun foc de armă. În apropiere de postul de poliţie rutieră, situat la intersecţia traseelor Dubăsari-Râbniţa-Grigoriopol, un alt grup de gardiști  înarmaţi au deschis focul din pistoale-automat şi mitraliere asupra detașamentului de poliţie moldoveană. 

Primii care şi-au dat viaţa pentru independenţa şi integritatea republicii au fost poliţiştii Ghenadie Iablocichin, Mihail Arnăut, Valentin Mereniuc. Un al patrulea polișist, Gheorghe Caşu, a decedat la scurt timp în spital, din cauza rănilor mortale. Alți nouă poliţişti au fost răniți, dar au supraviețuit. 

A doua zi, la 14 decembrie 1991, gardiştii separatiști au deschis focul, din direcţia oraşului Dubăsari, atacând masiv forţele poliţiei moldovene. În timpul acestor confruntări, au fost reţinuţi 34 de gardişti, fiind confiscate două mitraliere, 20 de pistoale-automat Kalaşnikov, alt echipament militar etc. 28 dintre cei reţinuţi erau locuitori ai oraşului Râbniţa. 

La mai puțin de trei luni după primele ciocniri între poliția moldoveană și formațiunile paramilitare transistrene, detașamente ale cazacilor au atacat repetat, în noaptea de 1 spre 2 martie 1992, comisariatul de poliție de la Dubăsari și au luat ostatici 34 de persoane care se aflau în interiorul clădirii. Poliștii și autoritățile din Dubăsari și localitățile vecine care au reușit să scape s-au retras la Cocieri, localitate care devine un centru de rezistență în lupa contra separataștilor de la Tiraspol.