Liderul fracțiunii Platforma DA și vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, neagă informația privind amendamentele adoptate în Legea privind comerțul interior. Potrivit legiuitorului, comunicatul Parlamentului duce în eroare agenții economici, care, au fost asigurați că autoritățile vor reduce prețurile pentru produsele alimentare, nu mai mult de 10%, cu scopul balansării puterii de negociere a părților contractante.

Dragi producători autohtoni, ieri, după presiunea de 18 luni din partea Platformei DA Parlamentul a adoptat legea, care prevede că pe rafturi magazinelor minimum 50 % obligatoriu să fie produsele agroalimentare autohtone. Însă, ritailuri au făcut căteva vizite cu culioace la Dodon și anturajul acestuia. După asta din proiect a fost exclusă o norma foarte-foarte importantă pentru furnizorii produselor autohtoni, legată de plafonarea discountului  maximal pentru supermarketuri din partea producătorului”, a scris Alexandru Slusari.

Potrivit lui, la moment, supermarket-urile cer de la producători pentru poziționarea mai bună pe rafturi reduceri de 25-40 %, „ceea ce impune pe mulți producători mici și mijlocii să-și văndă producția sub prețul de cost”.

Plafonarea apetitelor ritailurilor pănă la maximum 10% a fost respinsă de socialiști, la indicația lui Igor Dodon. Platforma DA va continua lupta pentru interesele businessului autohton și în foarte scurt timp va propune amendarea legii privind comerț interior cu plafonarea veniturilor supermarketurilor”, precizează Slusari.

Amintim că Parlamentul a aprobat vineri, 4 decembrie, în lectura finală, proiectul de lege care prevede noi condiții pentru desfășurarea comerțului interior. Documentul modifică Legea cu privire la comerțul interior și Codul contravențional al Republicii Moldova care stipulează stabilirea unei cote de raft, nu mai puțin de 50%, din lungimea lineară a raftului, destinată expunerii și vânzării produselor fabricate/procesate în Republica Moldova.

Detalii: Produsele autohtone vor fi mai prezente în magazine