Consiliul Audiovizualului a avizat inițiativa legislativă a unui grup de deputați socialiști care prevede mai multe modificări la Codul Serviciilor Media Audiovizuale. Deși membrii consiliului au avut păreri diferite referitoare la modificările propuse, acestea au fost susținute de majoritatea membrilor. Ei au anexat mai multe propuneri care vor fi transmise Parlamentului.

Președintele CA, Dragoș Vicol, a menționat că această cotă de 80 la sută, de opt ore de emisie locală pe care trebuie obligatoriu să le asigure furnizorii de servicii media audiovizuale este benefică, dar este o ștachetă greu de atins în actualele condiții de posturile de televiziune.

Dacă Consiliul Audiovizualului ar monitoriza la sânge toate posturile de televiziune la respectarea acestei prevederi, ar curge gârlă foarte multe sancțiuni. Pentru a nu fi acuzați de faptul că sancționăm în condițiile în care nu există posibilitate reală de îndeplini această cotă, eu cred că această poate fi diminuată pentru o perioadă intermediară”, a declarat Vicol, transmite Radio Chișinău

Membrul CA, Artur Cozma, s-a exprimat dezacordul față de propunerea de a reduce cota de opt ore de produs local.

Dacă diminuăm cota va fi un mesaj nefericit pentru consumatori de produs media”, a adăugat membrul CA.

Modificările propuse de deputații PSRM se referă la reducerea cotei programelor în limba română de la 80 la 60 la sută, obligarea jurnaliștilor să-și dezvăluie sursele, anularea dreptului unor instituții de stat să fondeze posturi de radio și TV, reducerea volumului programelor locale pe care sunt obligate să le difuzeze instituțiile media audiovizuale.

Inițiativa deputaților socialiști a trezit îngrijorarea experților media și reprezentanții societății civile, care au atenționat că prin acestea sunt încălcate standardele internaționale, dar și angajamentele asumate de Republica Moldova.

De precizat că majoritatea PSRM - „Pentru Moldova” a votat azi în prima lectură anularea Legii „anti-propagandă”.

Detalii: Anularea legii „anti-propagandă”, votată de coaliția PSRM-Șor în prima lectură