Cererea președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, de a retrage a militarii ruși din Transnistria este iresponsabilă, cu greu vom putea să o acceptăm, a declarat de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.  Lavrov a avertizat că încetarea controlului asupra depozitului de muniții din Transnistria ar putea avea anumite consecințe, potrivit RIA. 

Ministerul rus de Externe a menționat, de asemenea, că prezența trupelor ruse în Transnistria se condiționată, printre altele, de necesitatea de a proteja depozitele militare. Ministerul rus de Externe a reamintit că prezența contingentului rus în Transnistria are obiective clare în cadrul forțelor comune de menținere a păcii.

„Ei îndeplinesc în primul rând obiective de menținere a stabilității în această regiune, care este fundamental importantă, astfel încât să nu existe o nouă izbucnire a conflictului sângeros", a spus ministrul rus de externe.

Anterior, cu declarații similare au ieșit și reprezentantul oficial al MAE rus, Maria Zaharova și purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a comentat declarația președintelui ales al R. Moldova, Maia Sandu, cu privire la necesitatea retragerii GOTR-ului din Transnistria și reformatarea misiunii de pacificare în una civilă sub egida OSCE. Peskov a declarat că a existat un „dialog mult mai constructiv” cu fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, transmite Interfax

Amintim că Adunarea Generală a ONU a adoptat în iunie 2018, cu 64 de voturi „pentru” și 15 „împotrivă” rezoluția Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

Ministrul moldovean de Externe de atunci, Tudor Ulianovschi, a declarat că Grupul Operativ de Trupele Ruse, pe scurt GOTR, staționează în continuare ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Anterior acesta a declarat că rezoluția vizează trupele ruse din cadrul GOTR, nu și pe cele de menținere a păcii. 83 de state s-au abținut de la votarea rezoluției.

În același context Chişinăul a solicitat statelor OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. Ambasadorul moldovean la Viena, Victor Osipov, a menționat că prin Declarația finală a Summitului OSCE de la Istanbul din 1999, statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, accentuând că acest proces, care inițial a înregistrat un progres notabil, ulterior a fost suspendat, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova.

„Necesitatea de a asigura paza stocurilor de muniţii de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate şi lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR şi trupele ruse de pacificare sunt tertipuri de justificare inacceptabile”, a declarat ambasadorul Osipov. 

Amintim totodată că Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov a promis în septembrie 2019 că Rusia va distruge munițiile de la Cobasna care au depășit termenul de exploatare. Procesul urma să fie realizat după normele ce funcționează în Federația Rusă, iar pregătirile ar fi trebuit să dureze un an. În prezent nu există semnale că Federația Rusă a făcut ceva pentru lichidarea munițiilor de la Cobasna.