Președintele României, Klaus-Werner Iohannis a conferit prin decret prezidențial Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Complexului etno-cultural „VATRA” și Muzeului Militar din cadrul Centrului de Cultură și Istorie Militară, se arată într-un comunicat al Ambasadei României în R. Moldova.

Medaliile și brevetele aferente au fost înmânate la 1decembrie 2020 de către ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, în cadrul unei ceremonii, organizată la sediul Ambasadei.
 
Evenimentul face parte din ciclul de activități specifice pe care Ambasada le-a organizat pentru marcarea în acest an a Zilei Naționale a României în condițiile speciale dictate de pandemia de COVID-19.
 
Daniel Ioniță i-a felicitat pe conducătorii instituțiilor menționate subliniind că este onorat să acorde această medalie aniversară „în ziua când sărbătorim 102 ani de la împlinirea idealului de unitate și libertate al locuitorilor din toate provinciile istorice românești – Marea Unire de la 1 decembrie 1918”.
 
Ambasadorul României la Chișinău a rememorat succint implicarea instituților decorate în organizarea unor acțiuni de impact privind marcarea Centenarului Marii Uniri, felicitând totodată, colectivele acestora pentru munca titanică pe care au desfășurat-o și o desfășoară pentru educarea prin cultură, artă și istorie a generațiilor actuale.