Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, vine cu un mesaj în ajunul zilei de 1 decembrie - Ziua Națională a României. În mesajul său acesta remarcă faptul că legătura dintre Ziua Sfântului Apostol Andrei, sărbătorită pe 30 noiembrie, și Ziua Națională a României și a românilor nu este întâmplătoare, ci este o împlinire a proniei cerești. Totodată, Ioan-Aurel Pop acceantuează faptul că România este despărțită vremelnic de Moldova dintre Nistru și Prut, și este timpul pentru cântarea unui imn de glorie tuturor românilor, sugerând faptul că cele două maluri de Prut trebuie să fie unite.

„Legătura evidentă din calendar dintre Ziua Sfântului Apostol Andrei și Ziua Națională a României și a românilor nu este întâmplătoare, ci este o împlinire a proniei cerești. Identitatea națională românească nu se poate imagina și nici defini în afara limbii și credinței. Unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus de „preoți cu crucea-n mână”, ca și Revoluția din decembrie 1989, când valurile de români veneau spre centrele orașelor cu prapori în frunte. Viața noastră este credința noastră, care ne-a ghidat spre marele act de voință națională din 1918, când, la 1 Decembrie, ne-am primenit sufletele de „cel rău” și am cântat o „odă bucuriei”.
 
Este timpul să ne dăm seama că a rămâne fideli valorilor noastre, mai ales limbii și credinței, moștenirii clasice greco-latine și creștinismului, înseamnă a rămâne mereu noi înșine, adică români, în casa noastră numită România (vremelnic despărțită de una dintre generoasele sale încăperi, anume Moldova dintre Prut și Nistru). Este timpul, după atâta ură și hulire, să cântăm un imn de glorie tuturor românilor.
La mulți ani, români!”, este mesajul președintelui Academiei Române, publicat pe pagina sa de Facebook. 
Amintim că, anul acesta, la 1 decembrie, se împlinesc 102 ani de la Marea Unire din 1918 - procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România.