Preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, şi soţia sa, academiciana Maria Duca, ar putea fi cercetaţi penal pentru încasarea de salarii ilegale.

Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

”A fost anulată ordonanța procurorului. Vom dispune începerea urmăririi penale”, ne-a declarat Morari.

Decizia magistraților vine ca urmare a unei cereri din partea vicedirectorului Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, Ilie Donică, care spune că Duca trebuie să fie tras la răspundere penală pentru faptul că primește salarii fără a se prezenta la locurile sale de muncă.

Anterior, procurorii au ajuns la concluzia că există anumite nereguli în contractele salariale ale președintelui Academiei de Științe, însă acestea sunt încălcări financiare, care nu cad sub incidența legii penale. Prin urmare, procurorii au decis neînceperea urmării penale, iar Donica a contestat la judecătorul de instrucție această decizie. 

Donică este de părerea că Duca și soția sa Maria nu pot primi salarii depline pentru 8 ore de muncă de la câteva posturi de muncă, concomitent. Asta ar însemna că președintele AȘM ar trebui să lucreze 24 din 24 de ore.

„Potrivit declarației de avere pe anul 2014, Gheorghe Duca, împreuna cu soția sa, are un venit de peste 890 mii de lei, care sunt oferiți din bugetul de stat. Gheorghe Duca are un venit anual de 484 mii de lei. Salariul de bază la Academia de Științe a Moldovei constituie 148 mii de lei, plus 34 de mii din proiecte internaționale. Celelalte salarii vin din activitatea la organizații de stat. Astfel, la USM din activitatea de profesor universitar el primește 74 mii de lei, unde este tabelat cu lucru de 8 ore de muncă, mai cumulează funcția de cercetător științific la Institutul de Chimie la care primește 143 mii de lei. Rezultă că el lucrează non-stop. Un funcționar public are dreptul să cumuleze o altă funcție, dar nu mai mult de 50% din salariul tarifar", declara acum câteva luni Ilie Donică în cadrul unei conferințe de presă.

El mai spune că președintele Academiei de Științe a Moldovei mai primește 45 mii de lei de la Universitatea Academiei de Științe, unde soția sa este rector. „Pe acest caz primele două instanțe de judecată au constatat un conflict de interese. În plus, mai are salariu de indemnizație de academician de 4 mii lei. Un salariu de circa 40 mii de lei nu are nici președintele țării și nici Prim-ministrul. Eu sper că după analiza banilor publici primiți de Gheoerghe Duca, acesta va trebui să-i restituie statului, exact cum a făcut-o Igor Dodon", remarcă Donică.

După conferința de presă susținută de Donică, Gheorghe Duca și soția lui au întors statului o parte din banii obținuți cu abateri de la lege, dar contestatarul spune că nu a fost returnată suma integrală. 

Amintim că veniturile lui Gheorghe Duca fost sub „lupa” procurorilor anticorupție și în anul 2015 în baza un act constatator al Comisiei Naționale de Integritate.