Mai mulți primari au protestat astăzi, 27 noiembrie, în fața Ministerului Finanțelor și a Guvernului. Aceștia au solicitat ca autoritățile centrale să-și revizuiască inițiativa de a plafona taxele locale.

În timpul protestului, reprezentanții CALM au afirmat că Ministerul Finanțelor și Guvernul nu au chemat aleșii locali la discuțiile privind plafonarea taxelelor locale, înainte de elaborarea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021. Aceștia au mai subliniat că inițiativa privind plafonarea taxelor locale este lansată a patra oară în ultmii șapte ani de către autorități, iar scopul acesteia este de a proteja interesele unor „cercuri obscure, înguste.

Primarii prezenți la protest au spus că prin această inițiativă „nu se apără interesele businessului mijlociu, ci ale marilor rechini”.

Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian a spus că primarii nu pot să admită o asemenea derapare de la tot ce înseamnă autonomie locală. „Nu putem să mai admitem lipsa de respect a autorităților centrale față de cei de la nivel local, nu putem să admitem această defăimare în cadrul emisiunilor, conform cărora primarii sunt corupți. Politica fiscală se elaborează în baza unei analize foarte clare, care nu a fost prezentată nici până la ziua de astăzi. Iar dacă au existat abuzuri, trebuie să fie examinate de instituțiile responsabile”.

Primarii s-au mai întrebat dacă merită ei o asemenea atitutine și imixtiune a puterii centrale atunci când cea locală abia se mișcă, iar cetățenii cer apă, drumuri, iluminare. „Este încă o dovadă că dialog dintre puterea centrală și cea locală nu există. Nu cunoaște funcționarul de la Ministerul Finanțelor ce se întîmplă la Edineț, la Strășeni, la sud, nord sau centru!”, a spus Constantin Cojocaru, de primar de Edineț.

În timpul protestului primarii au avut și mai multe mesaje pe pancarte: „Jos mâinile de pe bugetele locale”, „Primarii și cetățenii spun NU plafonării”, „Respectați principiul autonomiei locale” etc. 

La protestul de la Ministerul Finanțelor a ieșit în fața primarilor secretarul de stat Dorel Noroc care i-a invitat să participe astăzi la o ședință la minister în cadrul căreia va fi discutată problema reclamată. Potrivit lui Noroc, dezvoltarea economiei depinde de contribuabili, iar aceștia „au nevoie de previzibilitate”, indiferent dacă e vorba despre agenți economici mari sau mici.

Primarii au promis că o să revină într-un număr la proteste, dacă doleanța aleșilor locali nu va fi luată în seamă de către autoritățile centrale.