Componența Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică va fi modificată. Potrivit unui proiect de lege, aprobat de Parlament, cota reprezentanților Guvernului urmează să fie redusă la 50%, restul fiind specialiști cooptați din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Academiei de Științe, Școlii de management în sănătate publică și din societatea civilă de profil, transmite IPN.

Cu drept de vot consultativ vor fi antrenați reprezentanți ai organismelor internaționale.

Potrivit autorilor, deputați ai Platformei DA, modificarea componenței Comisiei va avea drept impact luarea celor mai bune decizii pentru combaterea unei eventuale epidemii. În prezent, din comisie fac parte reprezentanți ai Guvernului și instituțiilor subordonate, lipsind epidemiologii, virusologii, oamenii de știință. Există un singur medic epidemiolog care, în același timp, ocupă funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției.

„În astfel de structuri și în astfel de situații veriga principală ar trebui să fie epidemiologii, oamenii din domeniul sănătății publice, a căror experiență să fie luată în calcul și cărora trebuie să li se ofere toate pârghiile de conducere pentru ca să fie luate cele mai bune decizi pentru combaterea unei epidemii”, precizează deputații.

Proiectul urmează să fie votat și în lectură finală.