Cea de-a doua tranșă de vaccin antigripal – în cantitate de 93 de mii de doze, din lotul de 100 de mii de doze achiziționate din Federația Rusă – a ajuns în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cele 93 de mii de doze vor fi distribuite instituțiilor medico-sanitare publice, pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire.

Contactat de IPN, Ștefan Gheorghiță, șeful Secției supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii acute, a declarat că dozele se află în depozitul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), în condiții frigorifice. Chiar de astăzi, vor fi eliberate instituțiilor medicale din Chișinău, iar de mâine – și celor din alte localități.

Vaccinarea personalului medical implicat în acordarea asistenței medicale persoanelor cu COVID-19, din primul lot de 7 mii de doze, a început deja, precizează Ștefan Gheorghiță.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că imunizarea cu ser antigripal este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și evitarea complicațiilor. Vaccinarea este recomandată persoanelor din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire. Vaccinul antigripal este oferit gratuit.

Alte 100 de mii de doze urmează a fi livrate la începutul lunii decembrie, dintre care 85 de mii de doze sunt oferite cu titlu de donație din partea Statelor Unite ale Americii și 15 mii de doze sunt achiziționate de către Republica Moldova prin intermediul UNICEF.