Prima instanţă a admis astăzi cererile de substituire a sechestrului aplicat pe acțiunile a trei companii care figurează în dosarul lui Veaceslav Platon.

Instanța a decis să fie scos sechestrul de pe acțiunile majoritare a două companii - Alliance Insurance Group și Asito - și să fie emise noi acțiuni. Totodată, magistrații au decis să fie aplicat sechestru pe conturile bancare unde vor fi transmiși banii în urma comercializării acțiunilor nou emise. În cazul Moldasig, magistrații au decis să fie scos sechestrul de pe 18 imobile ale companiei și să fie aplicat sechestru pe surse financiare în valoare de 3 683 000 de lei.   

Tot astăzi magistrați au respins cererea lui Grigore Petrenco - ca parte civilă în cadrul procesului -, menționând că este neîntemeiată. 

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) din Moldova a obligat conducerea executivă a companiilor ALLIANCE Insurance Group și ASITO să anuleze pachețele de acțiuni deținute de acționarii majoritari ai acestor societăți și să emită acțiuni noi spre vânzare pe piață reglementat,

Hotărârile CNPF în acest sens au fost emise la finele anului trecut, urmând că organele executive ale asigurătorilor vizați să emită alte acțiuni în termen de 15 zile calendaristice de la anularea celor vechi. 

În toamnă anului 2016, CNPF a obligat acționarii majoritari ai ASITO să-și vândă acțiunile deținute (81,3%) până la data de 26 noiembrie 2016. O hotărâre similară a fost luată și pentru acționarii majoritari ai ALLIANCE Insurance Group, fostă VICTORIA Asigurări, care erau nevoiți să își vândă 87,2% din acțiuni până în data de 16 decembrie 2016. 

Ținând cont de faptul că acționarii ASITO și ALLIANCE Insurance Group nu au înstrăinat aceste acțiuni în termenele stabilite de CNPF, autoritatea de supraveghere a urmat procedurile legale aplicabile.

Sumă încasata din vânzarea noilor acțiuni va reveni foștilor acționari, cu deducerea cheltuielilor de vânzare, inclusiv a taxelor ocazionate de emisiunea suplimentară de acțiuni, eventuale amenzi etc. Dacă, în 12 luni, acestea nu vor fi vândute sau se vor vinde parțial, asiguratorii vor trebui să achiziționeze acțiunile rămase pentru a reduce capitalul social prin anularea acțiunilor respective și transferarea acestor mijloace bănești foștilor deținători, după reținerea cheltuielilor aferente, inclusiv amenzi etc.