În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Valea Mare a fost surprins și reținut în flagrant un cetățean moldovean, care a încercat să transporte ilegal în România, peste râul Prut, 6500 pachete de țigări, cu timbru de acciz al R.Moldova. Polițiștii de frontieră au fost nevoiți să aplice arma pentru reținerea tânărului.

Astfel, la data de 13 septembrie a.c., în jurul orei 23.20, echipa mixtă, formată din ofițerii de investigații ai Direcției regionale VEST și angajații Sectorului Poliției Frontieră Valea Mare a observat persoane care se pregăteau să treacă în țara vecină mai multe colete. În timpul descinderii la locul faptei, persoanele au aruncat pachetele și au încercat să se facă nevăzuți, profitând de întuneric și de vegetația deasă din zonă. Nesupunerea la somarea polițiștilor de frontieră, continuând să fugă în direcții diferite, pentru reținerea acestora au fost trase două focuri de avertisment în plan vertical.

La scurt timp, s-a reușit prinderea unei persoane din grupul observat. Din cercetările primare s-a stabilit că aceasta este cetățean al R.Moldova, în vârstă de 25 de ani, locuitor al satului Ustia, raionul Dubăsari. Totodată, polițiștii de frontieră au scos la iveală faptul că tânărul nu este la prima sa abatere de la lege, în 2012 acesta de asemenea a încercat să treacă ilegal peste frontieră țigări de contrabandă.

Pe direcția localităților Buzdugana de Jos – Oprișeni, la doar 30 metri de râul Prut, unde a avut loc ambuscada, polițiștii de frontieră au depistat cinci colete. La inventarierea conținutului, s-a constatat prezența a 1500 pachete de țigări ”Rothmans” și 5000 – ”Ashima”. Întreaga cantitate de țigări, valorificată la suma de circa 65 mii lei, a fost ridicată și depozitată la sediul Direcției regionale VEST.

Persoana a fost reținută pentru 72 de ore, aceasta riscă pedeapsă cu închisoare de la 3 la 10 ani, conform Codului Penal al R-Moldova - art. 27 și art.248, al.5(b) Contrabanda.