O companie de procesare a legumelor din regiunea transnistreană și-a triplat productivitatea de recoltare a conopidei și fabricare a broccoli congelate, datorită unui echipament modern de recoltare mecanizată a legumelor, procurat cu suportul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM), transmite MOLDPRES.

Potrivit USAID, echipamentul de recoltare, în valoare de circa 85 mii de dolari, îi permite companiei să reducă de trei ori timpul de recoltare a acestor legume. Totodată, creșterea productivității i-a permis procesatorului să dubleze terenurile cultivate cu aceste legume, ajungând la 56 de hectare, inclusiv datorită parteneriatelor dezvoltate cu fermierii din regiune.

Fabrica de conserve pentru copii (Завод консервов детского питания) din Tiraspol are o experiență de mai bine de 15 ani de producere a legumelor congelate. Circa 90% din produsele companiei sunt exportate pe piața Uniunii Europene și a țărilor CSI. „Deși conopida și broccoli congelate sunt tot mai solicitate de consumatori, anterior compania nu putea produce cantități comerciale, deoarece producerea și recoltarea acestor legume implica multă muncă manuală, iar costurile înalte făceau produsele necompetitive. În acest an însă, procesul de recoltare a fost mecanizat, ceea ce îi permite companiei să își extindă suprafețele cultivate și să crească volumul de conopidă și broccoli congelată pentru a face față solicitărilor importatorilor”, au explicat surse din cadrul proiectului.

Reprezentatul fabricii de conserve, Artiom Dobran, susține că prin mecanizarea procesului de recoltare a broccoli și conopidei, cu același număr de muncitori, compania a majorat volumul de legume procesate de 2,8 ori. ”Anterior, manual reușeam să recoltăm timp de 8 ore doar jumătate de hectar de broccoli sau conopidă. Astăzi, cu noul echipament reușim să recoltăm în același timp până la 2 hectare. Astfel, fabrica procesează continuu, fără pauze, un aspect extrem de important în obținerea unui sine cost mic al producției finale”, a declarat reprezentantul companiei. De asemenea, colaborarea cu fermierii regionali a  permis fabricii să sporească cu eforturi minime volumul de legume cultivate, de aceea parteneriatele cu fermierii vor continua în viitor și vor implica un număr mai mare de agricultori.

La rândul său, Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, afirmă că agricultura Republicii Moldova va prospera doar atunci când toți antreprenorii, indiferent de regiune, vor avea acces egal la tehnologii moderne și la informații, iar prin conjugarea eforturilor vor obține produse competitive pentru piața de export. Potrivit sursei citate, pentru a oferi șanse egale fermierilor de pe ambele maluri ale Nistrului, USAID în ultimii patru ani a investit circa patru milioane de lei în susținerea sectorului agricol din regiunea transnistreană. Datorită acestor investiții au fost dezvoltate mai multe activități demonstrative, programe educaționale pentru pregătirea forței de muncă calificată, dar și promovarea unor tehnologii avansate.

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova își propune în perioada 2016-2021 să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol pentru a impulsiona creșterea economică și schimbările în localitățile rurale, sporind bunăstarea locuitorilor țării noastre. Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul APM, împreună cu antreprenorii agricoli, Asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare și alți parteneri, contribuie la majorarea profitabilității fiecărui hectar de teren agricol, creșterea calității și productivității produselor cultivate, sporirea vânzărilor pe piața locală și internațională și încurajarea parteneriatelor în sectorul agricol.