Mitropolia Basarabiei acuză ilegalităţi la înregistrarea unei parohii din cadrul Mitropoliei Basarabiei în beneficiul Mitropoliei Moldovei. Este vorba de Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu, raionul Călărași, care a fost înregistrată în subordinea canonică a Mitropoliei Moldovei sub o nouă denumire, însă cu același cod de identificare și având un alt preot paroh, din cadrul Mitropoliei Moldovei. Declaraţia a fost făcută de către Andrei Bucliş, secretar al Mitropoliei Basarabiei.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Andrei Bucliş, a menţionat că Agenția Servicii Publice a înregistrat modificările în lipsa unui proces-verbal semnat de către membrii parohiei. „Agenția a admis spre înregistrare un proces-verbal semnat de către persoane care în general nu sunt membri ai Parohiei, astfel a fost acceptată înregistrarea unei noi liste, cu noi membri ai comunității. Funcționarii responsabili de înregistrarea cultelor religioase și părților sale componente din cadrul Agenției Servicii Publice au admis înregistrarea unui nou statut în baza căruia a fost posibila trecerea parohiei în subordinea canonică a Mitropoliei Moldovei (Patriarhia Rusa), deși nu a existat niciun acord din partea membrilor consemnați ai comunității”, a spus Andrei Bucliş.

Potrivit secretarului, Mitropolia Moldovei, deşi cunoştea că solicitarea pentru aderarea la acest cult religios a parvenit din numele unui grup de persoane care nu are nicio legătură cu parohia, a eliberat consimțământul pentru operarea modificărilor ilegale. „Agenția Servicii Publice, în cârdășie cu Mitropolia Moldovei și agenți ai acesteia, au elaborat acte ilegale și au admis înregistrarea abuzivă a modificărilor ce au permis trecerea parohiei din subordinea canonică a Mitropoliei Basarabiei în subordinea Mitropoliei Moldovei. Preotul paroh și membri ai parohiei au anunțat funcționarii din cadrul Agenției despre erorile admise și înregistrarea abuzivă a modificărilor contrar tuturor procedurilor, care inițial au acceptat să înregistreze actele de reactivare a Parohiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Mitropoliei Basarabiei din Dereneu. La doar câteva zile de la depunerea cererii de către comunitatea din cadrul Mitropoliei Basarabiei, am constatat că funcționari din cadrul Agenției au transmis această informație către Mitropolia Moldovei, care a întreprins acțiuni de blocare a procesului de revenire la statutul anterior”, susţine secretarul Mitropoliei Basarabiei.

Preotul paroh al Parohiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”, Marin Florinel, spune că, din anul 2017, de când biserica din Dereneu, juridic şi canonic, a aderat la Mitropolia Basarabiei, comunitatea trece printr-un calvar. „Credincioşii mei nu au parte de clopote pe ultimul drum spre înmormântare, nu sunt lăsaţi să intre în biserică, sunt batjocoriţi, puşi la perete să nu creadă în ceea ce au crezut străbunii noştri de 2000 de ani încoace. Este strigător la cer ceea ce se întâmplă în localitatea noastră. De trei ani de zile, ne luptăm prin judecăţi, nimeni nu vrea să ne vadă şi să ne audă”, a regretat preotul.

Reprezentanţii Mitropoliei Basarabiei au amintit că, la data de 4 martie 2018, un grup de aproximativ 70 de persoane, sub conducerea secretarului Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Protoiereu Vadim Corostinschi, s-a prezentat la Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din satul Dereneu cu scopul de a prelua forțat acest edificiu. Atunci, locuitorii satului s-au mobilizat și au baricadat ușa centrală a bisericii. S-au produs îmbrânceli, strigăte, certuri, tulburarea ordinii publice și încălcarea bunelor moravuri.

La data de 5 martie 2018, un grup mai mic, de aproximativ 30 de persoane, sub aceeaşi conducere, s-a prezentat la biserică şi cu acelaşi scop: de a prelua forțat edificiul. La acel moment nimeni nu se afla pe teritoriul bisericii. După intrarea pe teritoriu, aceștia au spart lacătul de la ușa din spate au intrat, au deschis ușa principală din interior și au schimbat lacătele la toate ușile, după care au baricadat intrarea în biserică și nu au permis intrarea enoriașilor sau a preotului.

În data de 6 martie 2018, în satul Dereneu a venit un grup și mai mare de preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei, cu scopul de a intimida credincioșii care s-au alăturat Mitropoliei Basarabiei, pentru a-i manipula și speria pe diverse criterii, precizează Reprezentanţii Mitropoliei Basarabiei.