Patruzeci şi una de companii conduse de migranți sau rudele de gradul întâi ale acestora vor accesa finanțare nerambursabilă în valoare de până la 250 de mii lei pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri, transmite MOLDPRES.

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a semnat astăzi contracte de grant cu întreprinderile câștigătoare din cadrul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1) care vor crea peste 130 de locuri de muncă în zonele rurale și vor aduce investiții în economie de peste 25 de milioane de lei.

„În pofida provocărilor generate de criza COVID-19, mă bucur să constat că numărul persoanelor interesate de a-și deschide propria afacere este în creștere. Îndemn cetățenii noștri care au revenit acasă în perioada pandemiei să fie curajoși și să-și implementeze ideile de business prin intermediul Programului „PARE 1+1””, a menționat la eveniment Lilia Palii, secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

La rândul său, Iulia Costin, director general ODIMM, a încurajat antreprenorii să fie inventivi și mereu în căutare de noi oportunități pentru a reuși să  dezvolte afaceri de succes. “Fiecare afacere finanțată prin intermediul Programului PARE 1+1 înseamnă o familie de migranți revenită acasă. Ne bucurăm că reușim să contribuim atât la creșterea economiei naționale, cât și la reîntregirea societății. Totodată, mediul de afaceri din țară devine mai prosper și se dezvoltă infrastructura, în mod special, în regiuni. Pe această cale, încurajăm toți antreprenorii care au o afacere sau o idee de afacere o implementeze și îi asigurăm de toată susținerea din partea ODIMM ”, a subliniat Iulia Costin.

Uniunea Europeană susține financiar Programul guvernamental “PARE 1+1”. Din aceste 41 de proiecte investiționale, 20 de afaceri sunt finanțate din fonduri ale UE.

Potrivit lui Gintautas Baranauskas, reprezentant al  Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, rezultatele tangibile realizate cu sprijinul european pentru sectorul IMM-urilor rămân a fi istorii de succes. „În prezent, există aproape 20 de programe diferite care oferă subvenții, împrumuturi și servicii de dezvoltare a afacerilor puse la dispoziția antreprenorilor din această țară. Cu toate acestea, aș dori să subliniez că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru IMM-uri”.

Beneficiarii granturilor vor dezvolta afaceri în domenii cum ar fi: creșterea struților, prepelițelor, bovinelor, fabricarea brichetelor și hranei pentru animale, produse de panificație și paste, producerea crupelor și fulgilor din cereale, bomboanelor din ciocolată și nuci, fabricarea mașinilor și uneltelor din metal. Totodată, 10 afaceri sunt din domeniul prestării serviciilor: agrement și turism, construcții, transport, mentenanță și instalare a sistemelor de canalizare și apeduct și stomatologie.

„PARE 1+1” este un program implementat de ODIMM de 10 ani, finanțat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene. Până în prezent, la Program s-au înregistrat 3053 persoane și au fost instruiți 2503 beneficiari. Prin intermediul Programului „PARE 1+1” a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 1650 întreprinderi, în sumă totală de 338,85 milioane de lei din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”.