Republica Moldova sistează importul cărnii de găină din Germania, Polonia, Ucraina și Rusia. Anunțul a fost făcut acum câteva minute în cadrul unei conferințe de presă de către reprezentanții ANSA. Interdicția a fost aplicată din cauza gripei aviare, care a fost depistată în mai multe zone din aceste țări și va fi valabilă pe întreaga perioada de risc.

Potrivit directorului adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati, în prezent sunt înregistrate focare de gripă aviară în circa 21 de țări ale lumii. În contextul în care Republica Moldova importă mai mult de 50 % de carne de pui, pasăre, ouă de incubare și alte derivate din carne de pasăre, autoritățile moldovenești se văd nevoite să ia măsuri pentru a nu aduce focarul și în Republica Moldova.

„Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat existenţa HPIA (influența aviară hiperpatogenă) în România, Ucraina, Rusia, Slovenia, Slovacia, Germania, Polonia, Cehia, Macedonia, Serbia, Muntenegru, Bulgaria. Suntem în zonă de risc și am interzis importul de carne de pasăre din unele dintre aceste țări. De aceea, ANSA întreprinde o serie de măsuri pentru a evita infectarea cu virului gripei aviare în țara noastră", a menționat Stamati.

Semnele distinctive ale bolii sunt învinețirea bărbiei și crestei, iar, în a treia zi, moartea păsării.

Este vorba despre un virus nou, modificat – N5H8 - , care face ravagii printre păsările migratoare și din fauna sălbatică.

”Fiindcă suntem în zona de risc, am întreprins mai multe măsuri, am evaluat efectivul de păsări din țară: – peste 45 milioane de păsări, dintre care 17 milioane aparțin corporativelor de sector, 1,5 milioane sectorul corporativ de producere a ouălor de pasăre și în rest gospodăriile și corporațiile mici.Pentru întreprinderi riscul estre diminuat fiindcă avem în permanență grijă să fie respectate normele, dar gospodarii își cresc păsările așa cum vor ei”, a mai spus Stamati.

Sursa citată a atras atenția că deocamdată nu există un vaccin pentru virusul respectiv.