Procuratura Generală (PG) nu dispune de informații care ar arăta că Igor Dodon în perioada mandatului de președinte își coordona acțiunile și discursurile cu Kremlinul. Totodată, investigațiile jurnalistice ale Centrului Dossier și RISE sunt luat în considerație de PG, însă datele prezentate în ele nu pot servi drept probe. Declarația a fost făcută astăzi de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, într-o conferință de presă.

„Deocamdată noi nu dispunem de informație că domnul Dodon cât a exercitat funcția de președinte a prezentat careva materiale (Moscovei - .red) . Și Dvs. dacă țineți minte în materialele prezentate nu este nimic”, a declarat Stoianoglo.  

Întrebat de presă dacă probele din investigațiile Dossier și RISE nu sunt suficiente pentru a-l trage pe Igor Dodon la răspundere, Stoianoglo a sugerat că este nevoie de probe juridice, ci nu jurnalistice.

„Investigația RISE este o investigație jurnalistică. Noi o luăm în considerație, dar trebuie să acumulăm și alte probe”, a declarat procurorul general.

Acesta a subliniat că Procuratura Generală nu se va implica în chestiuni politice, mai ales în perioada electorală.

„Aceasta nu înseamnă că noi nu reacționăm la niște încălcări care posibil au fost făcute de politicieni. Noi nu credem că prin instrumentul Procuraturii trebuie să fie rezolvate treburile politice. Acesta este un element care a fost folosit demult, în perioada statului capturat, când PG a fost un instrument pentru înlăturarea oponenților politici”, a adăugat Stoianoglo.

Amintim că aseară ex-șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a declarat în cadrul unei emisiuni TV că investigația RISE care conține mai multe detalii despre implicarea serviciilor speciale ruse în politica internă a R.Moldova, relațiile lui Igor Dodon cu oamenii din Kremlin, dar și faptul că pe lângă administrația lui Vladimir Putin activează așa-zisa „Secție moldovenească”, nici măcar nu a trezit interes pentru Procuratura Generală. Morari susține că investigația în baza informațiilor prezentate de RISE trebuia pornită.

Detalii: Morari: PG ar trebui sa inițieze o investigație în baza informațiilor prezentate de RISE

Centrul „Dossier” (Досье) și reporterii RISE Moldova au publicat o investigație care conține mai multe detalii despre implicarea serviciilor speciale ruse în politica internă a R.Moldova, relațiile lui Igor Dodon cu oamenii din Kremlin, dar și faptul că pe lângă administrația lui Vladimir Putin activează așa-zisa „Secție moldovenească”, condusă de un colonel din cadrul serviciilor secrete rusești, Igor Maslov, care pregătește pentru conducerea Federației Ruse note informative despre politicienii de la Chișinău, reprezentanți ai societății civile și ONG. Responsabil de „secția” dată este generalul FSB Vladimir Cernov, șeful departamentului prezidențial pentru relațiile regionale și culturale cu țările străine.

Totodată, investigația demonstrează că un grup de „consultanți politici”, inclusiv din cadrul FSB-ului rusesc (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB – nota red.), au aterizat la Chișinău pentru a-l ajuta pe Igor Dodon și PSRM în promovarea imaginii în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie. Acești „experți” activează chiar în oficiul central al Partidului Socialiștilor, iar periodic vizitează clădirea Președinției.

Unul dintre capitolele anchetei se referă la abordarea „soft power” a Rusiei în raport cu R. Moldova.